Compania de Infrastructură: provinciile istorice, legate prin autostrăzi în 2030. Când se vor finaliza Sebeş - Turda și podul peste Someș

Compania de Infrastructură: provinciile istorice, legate prin autostrăzi în 2030. Când se vor finaliza Sebeş - Turda și podul peste Someș

Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Narcis Neaga, a afirmat într-un interviu că toate provinciile istorice ar putea fi legate prin autostrăzi undeva în anii 2025-2030.

"Anul acesta ne-am gândit să dăm în trafic în total 100 km de autostradă, pentru că e anul 100, ca să contribuim într-un fel la Centenar", a declarat, într-un interviu, directorul CNAIR.

Acesta a vorbit despre ritmul în care se construiesc în prezent autostrăzi în România, comparativ cu ţările din jur, şi a subliniat că, din păcate, nu poate fi ignorat faptul că timp de 13 ani, între anii 1990 şi 2003, România nu a construit nimic, ceea ce nu s-a întâmplat în Bulgaria, Polonia sau Ungaria.

El a menţionat că toate provinciile istorice ale României ar putea fi legate prin autostrăzi abia în anii 2025 - 2030. Șeful CNAIR susţine că la fiecare milion de locuitori pot fi în construcţie 6 km de autostradă, citând date Eurostat, ceea ce înseamnă că în cazul României, la 20 de milioane de locuitori, ar trebui ca în fiecare an să fie în lucru 120 km. "Cum stăm noi? În 2018 avem în execuţie 170 km de autostradă", spune Neaga.

Acesta a explicat criza de forţă de muncă în care se află acum constructorii şi a adus în discuţie modificările ce vor fi ''suferite" de regulamentul de recepţie a lucrărilor, dar şi de perioada de evaluare a ofertelor, făcând o sinteză a obiectivelor de infrastructură aflate în execuţie şi o proiecţie pentru viitor.

Întrebat care sunt următoarele tronsoane de autostradă care se vor da în folosinţă până la sfârşitul anului, Neaga a spus că, "într-o ordine aleatorie mizăm pe două loturi din Câmpia Turzii - Ogra - Târgu-Mureş, loturile 1 şi 2.

Mizăm pe două loturi din Lugoj-Deva, respectiv lotul 4, unde lucrează poate singurul constructor român care 'este în viaţă' şi care poate este cel mai bun la ora actuală care lucrează pe piaţa românească, totodată mizăm pe lotul 3 acolo, adică (antreprenorul, n. red.)  va termina lotul de autostradă Lugo j- Deva 3. Deci, loturile 3 şi 4 vor fi gata anul acesta.

Vom finaliza podul peste Someş, ca să putem uni nodul de la Turda, să mergem mai departe pe A3, unde avem aproape 9 km finalizaţi şi recepţionaţi, dar nu sunt în trafic, făcuţi de la Gilău la Nădăşelu. Total, plus cele două loturi la care le-am dat drumul (3 şi 4 Sebeş - Turda, n. red.), ajungem la 100 km, 100 şi un pic".

Despre termenul de finalizare a autostrăzii Sebeş - Turda, directorul CNAIR a spus că "loturile 1 şi 2 ale autostrăzii cu siguranţă vor fi finalizate anul viitor".

 

Interviul integral, pe Agerpres.

Comenteaza