Noile centre de afaceri ale Clujului: etapa a II-a de şantiere

Noile centre de afaceri ale Clujului: etapa a II-a de şantiere
Dezvoltatorii Liberty caută constructor pentru faza a doua, ce demarează în şantier în această primăvară. O companie cu sediu în SUA a preluat birouri pentru 100 de angajaţi.

Primăvara "fazelor II" pe piaţa birourilor de la Cluj: Fribourg începe lucrările pentru faza II din proiectul de pe fosta platformă Libertatea, Felinvest are în pregătire faza II de birouri pe fosta platformă Feleacul, iar tandemul NEPI-Ovidiu Şandor a anunţat pentru prima jumătate a anului începerea fazei II din centrul de afaceri în şantier tot pe o fostă platformă industrială, a Tricotaje Someşul.

Dezvoltatorii de la Fribourg Development au în derulare în aceste săptămâni procesul de selecţie pentru compania care va construi următoarea etapă din complexul Liberty, proiectat pe fosta platformă a fabricii de mobilă Libertatea, din zona gării. "Suntem acum în proces de cereri de oferte pentru alegerea antreprenorului, iar la sfârşit de martie vom şti cu cine mergem mai departe. Asta înseamnă că în aprilie-mai ar trebui să începem lucrările. Suntem în discuţii de antecontracte pentru faza II, iar livrarea acesteia este programată undeva pentru final de septembrie. Suprafaţa de birouri este mai mare faţă de etapa precedentă, dar infrastructura a fost pregătită din faza I pentru întreg terenul, aşa că lucrările pentru noile spaţii vor avansa în ritm mai accelerat", a explicat Nina Moldovan, director al Liberty Technology Park (LTP).

Prima fază din LTP, gestionată de sibienii de la CON-A, a fost inaugurată la decembrie: 5.600 mp de birouri, dar şi spaţii de servicii. Dezvoltatorii de la Fribourg au pregătit pe parcursul şantierului de anul trecut şi infrastructura pentru întregul proiect, iar în 2014 urmează livrarea unei componente mai consistente, care va aduce încă 11.200 mp de spaţii închiriabilie. În ceea ce priveşte etapa deja finalizată a proiectului, cu toate că lucrările au fost finalizate încă de anul trecut, în acest moment doar 35% din suprafaţă este acoperită prin contracte. Cu toate acestea, proprietarii mizează pe negocierile aflate acum în stadii avansate pentru creşterea gradului de ocupare spre 100% în următoarele săptămâni. "Suntem în discuţii avansate cu o companie care are nevoie de un spaţiu de mari dimensiuni, acesta fiind un chiriaş care ar duce gradul de ocupare la 87%. Cu spaţiile mici rămase disponibile după încheierea acestui contract nu cred că vor fi probleme în găsirea rapidă de chiriaşi", a completat Moldovan.

Etapa recent finalizată a proiectului are acum trei chiriaşi: Halcyon Mobile, companie clujeană activă în designul şi dezvolteaa de aplicaţii pentru mobile, deja anunţată, la care s-au adăugat recent Recall şi La Casa, un nou brand de restaurante pe piaţa clujeană. Recall, companie americană furnizoare de servicii în managementul de date, şi-a început recent activitatea la Cluj, cu un un birou cu o persoană şi a preluat acum spaţii de birouri pentru 100 de angajaţi. Grupul cu sediul în Atlanta are birouri în Brazilia, Marea Britanie, Malaezia, Australia şi 80.000 de clienţi în 23 de ţări. LTP este un proiect dezvoltat de Fribourg Development, divizia de real estate a fondului de investiţii Fribourg Capital. Investiţia de până acum a fost de 7 de milioane de euro şi a vizat reconversia primelor două clădiri ale vechii fabrici.

Tot pentru această primăvară este programată reluarea lucrărilor pentru următoarea etapă de proiect (8.000 mp de spaţii de birouri) din cadrul Cluj Business Center, pe fosta platformă Feleacul. Corpul de 8.000 mp, livrat în 2013, este primul din cadrul ansamblului proiectat pe terenul fostei fabrici de dulciuri şi are printre primii chiriaşi companiile informatice Endava şi SAP. În total, conform proiectului, CBC livează pe piaţă 57.050 mp birouri şi servicii în etape, până în 2015. Pentru aprilie e vizată inaugurarea primei etape din centrul de afaceri The Office, o suprafaţă închiriabilă de 19.000 mp, pe terenul fostei fabrici Tricotaje Someşul. Gradul de ocupare atins prin contracte la final de 2013 era de 35%. Proiectul The Office prevede o suprafaţă de 54.000 mp şi ar trebui finalizat până în 2016. Complexul este dezvoltat în parteneriat de omul de afaceri timişorean Ovidiu Şandor şi de fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments, iar etapa a doua a proiectului ar trebui să demareze în această primăvară, conform celor mai recente declaraţii ale proprietarilor. În a doua jumătate a anului va fi livrată şi clădirea de birouri de 10.000 mp dezvoltată de Iulius Group pe malul lacului din Gheorgheni, în vecinătatea complexului comercial administrat de grupul ieşean.

 

Etichete
Comenteaza