Incubator de business cu ajutor din Silicon Valley

Incubator de business cu ajutor din Silicon Valley
Acceleratorul de afaceri va fi pregătit în paralel cu lucrările din şantier pentru primele spaţii de birouri de pe fosta platformă Libertatea.

Companiile care îşi vor începe afacerile în cadrul acestei structuri vor fi selectate şi „crescute" cu implicarea unor mentori români, activi în companii din Statele Unite, susţin dezvoltatorii parcului tehnologic.

Acceleratorul de afaceri, botezat Spherik, va fi o platformă destinată dezvoltării şi implementării de afaceri, cu sediu pe terenul Libertatea. Acesta ar putea deveni funcţional în următoarele luni, pregătirea lui fiind în derulare în paralel cu lucrările din şantier pentru parcul tehnologic Liberty. „Avem discuţii cu diverse companii, persoane şi structuri care sunt interesate să intre în acest proiect. Este vorba de bănci, companii din IT, persoane fizice, entităţi care pot veni cu finanţare sau cu know-how. Matricea de resurse umane există, ştim de ce fel de parteneri avem nevoie, iar pregătirile sunt în derulare", a menţionat Nina Moldovan, director general al Libertatea.

„Pentru afacerile noi nu este suficient doar spaţiul, va fi important să existe mentori. Încercăm să facem o legătură între România şi Silicon Valley, unde există 28.000 de români care lucrează în companii de înaltă tehnologie. Aceştia sunt foarte familiarizaţi cu conceptul de mentoring şi vor să facă asta în România. Legătura cu această zonă este esenţială pentru acest accelerator de afaceri, pentru că acest domeniu, al IT-ului, al înaltei tehnologii, este unul extrem de dinamic. O idee, un proiect incipient are nevoie să îşi găsească rapid finanţare, parteneri şi să fie legătură cu pieţele mature", a explicat Ion Sturza, preşedintele Fribourg Development, dezvoltatorul parcului.

Liberty Technology Park Cluj este un proiect dezvoltat de Fribourg Development, divizia de real estate a fondului de investiţii Fribourg Investments. Compania a preluat din 2011 controlul societăţii Libertatea şi a fostei platforme industriale din zona gării, ce urmează să fie transformată. Acceleratorul de business va fi o platformă integrată în acest proiect, o platformă destinată dezvoltării şi implementării de afaceri pe plan local şi internaţional. Fribourg şi-a desemnat în această săptămână antreprenorul general şi începe de săptămâna viitoare lucrările pentru parcul tehnologic Liberty Cluj, idee lansată încă din 2011. Primele spaţii de pe fosta platformă a fabricii Libertatea din zona gării vor fi predate în acest an. Proiectul prevede spaţii pentru companii active în domenii ca IT&C şi cercetare-dezvoltare, dar şi spaţii de servicii.

Cum arată acceleratorul ideal

„Un incubator de afaceri trebuie să aibă o infrastructură cât mai bună, modulară, care să corespunde nevoilor diverse ale unor proiecte în stadiul de start-up. Este nevoie de o implicare a municipalităţii prin subvenţii directe sau suport indirect pentru ca un incubator să aibă premise clare de succes, să existe suport şi de la mediul academic şi de cercetare din oraş sau regiune. Ar trebui să existe fonduri de investiţii sau bănci interesate să finanţeze aceste afaceri în etapă ulterioară de dezvoltare. Firmele incubate nu au resursele pentru a evolua din stadiul de „ou" la cel de companie în plină dezvoltare. Promotorii incubatorului trebuie să se implice în susţinerea proiectelor prin training, coaching, facilizarea contactelor cu furnizori, clienţi, parteneri", explica omul de afaceri Marius Ghenea, la Cluj. 7

 

Comenteaza