Clujul a dat în folosinţă mai multe spaţii noi de birouri decât Bucureştiul

Clujul a dat în folosinţă mai multe spaţii noi de birouri decât Bucureştiul
Cea mai mare activitate tranzacţională în sectorul office în al treilea trimestru al anului a avut loc în oraşele din Transilvania şi Banat, în vreme ce în capitală nu a fost dată în folosinţă nicio nouă clădire de birouri.

O activitate tranzacțională susținută s-a constatat în orașele regionale – Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov - fiind închiriate spații de birouri moderne cu o suprafață cumulată de 22.000 mp, potrivit statisticilor companiei de consultanţă Cushman & Wakefield Echinox (CWE).

Cea mai dinamică piață a fost cea din Timișoara, unde au fost închiriate spații de 16.000 mp, majoritatea fiind reprezentată de contractele de preînchiriere în cadrul unor clădiri aflate în construcție. 
 
"Piața de birouri are fundamente solide, bazându-se pe o cerere sănătoasă venită în special din partea unor corporații internaționale care găsesc în București și în celelalte centre universitare din țară un mix optim între calitatea angajaților, nivelul salarial și valorile de închiriere.

Ne aşteptăm ca nivelul tranzacțiilor să accelereze în perioada următoare, în condițiile în care 2018 se anunță un an cu livrări semnificative, de peste 300.000 mp în București și 100.000 mp în orașele regionale", a declarat Mădălina Cojocaru, asociat în cadrul CWE.
 
Companiile din capitală au închiriat spații de birouri de 68.000 mp, în creștere cu 5% față de perioada similară a anului trecut. Reînnoirile reprezintă 8.000 mp, mutările - 23.000 mp, iar spații de 37.000 mp au fost închiriate de companii care se extind sau au decis să înceapă operațiuni noi, având planuri de recrutare pentru 4.000 de locuri de muncă.

Cea mai mare parte a cererii a fost generată de companiile din sectoarele tehnologia informaţiei şi externalizări de servicii, care au închiriat spații de 55.000 mp, 80% din volumul tranzacțiilor. 
 
În condițiile în care stocul de birouri din București a rămas constant, rata de neocupare a scăzut la 8,2%, față de 9,3% la jumătatea anului. în primele nouă luni au fost tranzacționate spații de birouri de 238.000 mp, în scădere cu 7%, pe fondul unui nivel mai scăzut al livrărilor.

În timp ce în 2016 în București au fost livrate spații noi de 275.000 mp, pentru acest an este aşteptată darea în folosință a unor spații noi de 155.000 mp, stocul urmând să ajungă la 2,7 milioane mp.

Comenteaza