Planurile de criză ale dezvoltatorilor de birouri: Clujul crește, Bucureștiul stagnează

Planurile de criză ale dezvoltatorilor de birouri: Clujul crește, Bucureștiul stagnează

Clujul este bine poziționat pentru a atrage business nou în zona serviciilor, în ciuda pandemiei de coronavirus care a frânat activitatea tranzacțională și a determinat firmele să recurgă în masă la munca de acasă, consideră consultanții agenției Cushman & Wakefield Echinox (CWE).

„Continuitatea operațiunilor reprezintă un element esențial pentru companiile din toate domeniile. Am observat acest lucru de-a lungul timpului prin felul în care companiile își securizau accesul la electricitate, servere și Internet pentru a face faţă oricărei situații.

Pandemia a pus aceste companii în faţa unui nou test, și anume de a deveni operaționale de acasă de pe o zi pe alta, iar felul în care au reușit să realizeze aceasta tranziție marea majoritate a companiilor reprezintă un argument suplimentar care recomandă România drept unul dintre cele mai atractive hub-uri de IT și servicii conexe din Europa și nu numai”, spune Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency la CWE.

Pe termen scurt este preconizată o atitudine mai conservatoare a unor companii, care vor fi nevoite să analizeze impactul acestei situații asupra întregului portofoliu de clienți, dar pe termen mediu și lung piața locală va fi recompensată datorită capacității și flexibilității de a lucra de acasă, în caz de necesitate.

Majoritatea companiilor analizează oportunitatea de a oferi angajaților o mai mare flexibilitate cu privire la locul de desfășurare a activității și după relaxarea măsurilor de distanțare socială, dar în același timp se lucrează la planuri pentru reducerea densității din spaţiile de birouri, ca măsură de siguranță sanitară.

În ceea ce privește cererea, în timp ce volumul tranzacționat în București a scăzut în primul trimestru cu 50% faţă de perioada similară a anului precedent, până la 52.000 mp, în ţară nivelul a rămas stabil, la 21.000 mp, activitate importantă fiind înregistrată în Cluj, Timișoara și Iași, dar și în Craiova, oraș care începe să atragă tot mai des ocupanți de birouri.

Stocul de birouri din București se ridică la 3,2 milioane mp, având o rată de neocupare de 9,8%, în ușoară creștere, în timp ce suprafața birourilor moderne din marile orașe regionale – Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov – se apropie de pragul de 1 milion mp.

Comenteaza