Consultanții imobiliari: "E imposibilă revenirea la birou cu toţi angajaţii la Cluj"

Consultanții imobiliari: "E imposibilă revenirea la birou cu toţi angajaţii la Cluj"

La o densitate medie de 10 mp/angajat, cât era standardul în piaţa locală înainte de pandemie, este imposibilă revenirea în masă în clădirile de birouri din Cluj și București cu respectarea normelor de distanţare recomandate, conform agenției Cushman Wakefield Echinox (CWE).

Companiile încep să îşi reia activitatea în sediile din clădirile de birouri, odată cu relaxarea restricţiilor de deplasare, impuse de pandemia Covid-19, dar într-o primă fază cu doar 40% dintre angajaţi, potrivit unui sondaj realizat de agenția de consultanţă imobiliară.

În perioada de izolare la domiciliu impusă de autorităţi, doar 4% dintre angajaţi şi-au continuat activitatea de la birou, iar gradul de populare a clădirilor de birouri va creşte în următoarea perioadă de 10 ori,

Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre angajaţii din zona serviciilor vor continua, pentru o perioadă, să lucreze de acasă, reiese din sondajul aplicat, în perioada 21-29 mai, pe 33 de companii din Bucureşti şi Cluj, cu 17.000 de angajaţi care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri.

Jumătate dintre aceste companii vor reveni la birou cu o parte importantă dintre angajaţi în decursul lunii iunie, 20% dintre firme şi-au programat revenirea în septembrie, iar 13% dintre companiile intervievate, în special mici şi medii, îşi propun să revină la birou abia la începutul anului viitor.

30% dintre firmele intervievate spun că în următoarele 12 luni vor avea nevoie de mai puţin spaţiu de birouri, 61% îşi acoperă necesarul de birouri cu spaţiile deja contractate, 9% preconizează că vor avea nevoie de spaţiu suplimentar.

"Companiile vor continua să practice un mix între munca de la birou şi cea de acasă dintr-o serie de motive, precum dorinţa unora dintre companii de a testa eficacitatea muncii de acasă pe un interval mai lung de timp sau atitudinea mai prudentă a unor angajaţi, care vor să evite pe cât posibil locurile aglomerate, precum mijloacele de transport în comun.

La o densitate medie de 10 mp / angajat, cât era standardul în piaţa locală înainte de pandemie, este imposibilă revenirea la birou cu toţi angajaţii cu respectarea normelor de distanţare recomandate.

Acest procent de 40% este aproape de capacitatea maximă a spaţiilor de birouri deja închiriate în contextul actual, reconfirmând necesitatea sediilor de birouri şi chiar potenţialul de redimensionare a acestora prin preluarea unor spaţii suplimentare", a declarat Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency al CWE,

Stocul de birouri moderne din Bucureşti şi Cluj se ridică la 3,5 milioane mp, găzduind 300.000 de angajaţi din domenii ca IT, telecom, servicii financiare (bănci - asigurări), servicii profesionale (avocaţi - consultanţi), media.

Comenteaza