Nokia, printre companiile cu cei mai mulţi bani investiţi în cercetare din lume

Nokia, printre companiile cu cei mai mulţi bani investiţi în cercetare din lume
Producătorul de telefoane mobile Nokia, care are o fabrică şi în comuna clujeană Jucu - cel puţin până la sfârşitul acestui an, când halele vor fi închise, se află în topul mondial al companiilor care investesc în cercetare şi dezvoltare industrială.

Tabloul de bord pentru 2011 al investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea industrială din Uniunea Europeană, elaborat de Comisia Europeană, arată că investiţiile în cercetare şi dezvoltare ale celor mai importante companii din UE au înregistrat o redresare puternică anul trecut, cu o creştere de 6,1%, după o scădere de 2,6% în 2009.

 

Topul primelor 50 de companii din lume în ceea ce priveşte investiţiile totale în cercetare şi dezvoltare include 15 companii din UE, 18 firme din SUA şi 13 din Japonia. Două companii farmaceutice ocupă primele locuri în top: Roche din Elveţia (7,2 miliarde de euro), urmată de Pfizer din SUA (7 miliarde de euro). Volkswagen (6,3 miliarde de euro), pe locul al şaselea, este cel mai mare investitor în cercetare şi dezvoltare din UE, urmat de Nokia (al unsprezecelea cu 4,9 miliarde de euro), de Daimler (al treisprezecelea cu 4.8 miliarde de euro) şi de Sanofi-Aventis (al 14-lea cu 4,4 miliarde de euro).

Companiile din SUA au avut o performanţă mai bună decât UE în 2010, investiţiile acestora în cercetare şi dezvoltare crescând cu 10% după o scădere de 5,1% în 2009.

În alte state membre, un număr restrâns de actori de mari dimensiuni sunt responsabili pentru o pondere semnificativă din creşterea investiţiilor în cercetare şi dezvoltare. Printre aceştia se numără Novo Nordisk (27,3%) şi Vestas (49,8%) în Danemarca şi Banco Santander (56,3%), Telefonica (16%) şi Amadeus (33,2%) în Spania. Companii cu creştere rapidă, precum TomTom (Ţările de Jos) în sectorul echipamentelor electronice, Autonomy (Regatul Unit) şi Gameloft (Franţa, cu un studio la Cluj) în sectorul produselor software şi Morphosys (Germania) în domeniul biotehnologic sunt adevărate poveşti de succes, cu rezultate foarte bune în 2010.

Tabloul de bord al investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea industrială din Uniunea Europeană este publicat în fiecare an de Comisia Europeană  prin Direcţia Generală Cercetare şi Inovare şi Centrul Comun de Cercetare, şi furnizează informaţii cu privire la primele 1 400 de companii importante din lume ordonate în funcţie de investiţiile acestora în cercetare şi dezvoltare. Tabloul de bord dă măsura valorii totale a investiţiilor globale ale acestor companii în cercetare şi dezvoltare, indiferent de spaţiul geografic unde au loc activităţile de cercetare-dezvoltare respective.

Nokia a avut, până recent, un centru de cercetare-dezvoltare şi la Cluj, unde lucrau peste 130 de ingineri, pe care însă l-a închis la jumătatea acestui an. Fabrica de telefoane mobile Nokia din Jucu a fost de asemenea închisă şi va funcţiona doar până la sfârşitul acestui an.

Comenteaza