Alimentele care imită efectele Ozempic. Taie pofta de mâncare în mod natural
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 11:29
- Life
- Ascultă știrea
Experții în sănătate au descoperit o modalitate de a imita efectele Ozempic fără medicamente.
Medicamente precum Ozempic nu numai că au revoluționat modul în care tratăm diabetul de tip 2 și gestionăm greutatea , dar au dezvăluit și puterea hormonilor intestinali.
Acum, că știm că semnalele de la intestin la creier suprimă apetitul și ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge, cercetătorii sunt în căutarea unor factori declanșatori fără medicamente.
Medicamentele precum Ozempic sunt concepute pentru a imita un „hormon al sațietății” natural produs de intestin, numit GLP-1 ( peptidă-1 asemănătoare glucagonului ). Cu toate acestea, versiunea sintetică durează mai mult în organism.
Niciun compus natural testat până acum nu poate reproduce exact efectele acestor injecții de lungă durată, dar cercetările timpurii indică faptul că anumite alimente și momentul consumului lor ar putea fi în continuare utile.
O echipă de la Universitatea Heliopolis din Cairo, condusă de microbiologul Tohada AL-Noshokaty, dorește să „inaugureze o nouă eră a reglării GLP-1 prin valorificarea resurselor naturii”, scrie sciencealert.com.
„Respectarea tratamentului de către pacienți și calitatea vieții ar putea fi mult îmbunătățite prin utilizarea modulatorilor naturali ai GLP-1, care ar putea fi mai puțin nocivi pentru organism”, sugerează autorii într-o recenzie publicată în iunie pentru Toxicology Reports.
Cercetarea este încă preliminară, dar printre resursele naturale pe care le investighează oamenii de știință se numără scorțișoara, grâul, ghimbirul, ceaiul verde fermentat și un compus amar din plante numit berberină.
Deoarece GLP-1 natural persistă în organism doar pentru o perioadă scurtă de timp înainte de a fi descompus de enzime, cercetătorii consideră că consumul acestor compuși naturali la anumite momente este esențial pentru a le culege beneficiile.

Plantele medicinale se dovedesc, de asemenea, a fi domenii fructuoase de cercetare. În august 2025, o analiză a constatat că flavonoidele , care contribuie la aromele amare, de exemplu, din citrice sau hamei , pot stimula și eliberarea de GLP-1.
La fel și fibrele alimentare . O analiză sistematică și o meta-analiză publicate în septembrie 2025 au constatat că suplimentele de fibre alimentare sunt benefice pentru persoanele supraponderale sau obeze prin îmbunătățirea controlului glicemiei și a sensibilității la insulină.
Nu este încă clar cum reușesc fibrele acest lucru, dar autorii studiului suspectează că acestea cresc eliberarea de hormoni intestinali, precum GLP-1, stimulând astfel insulina și suprimând pofta de mâncare .











