Noua Lege a pensiilor intră în dezbatere publică. Ce se întâmplă cu pensiile până în 2021

Noua Lege a pensiilor intră în dezbatere publică. Ce se întâmplă cu pensiile până în 2021
| Foto: meganews.ro

Legea pensiilor va fi pusă joi în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii, iar apoi va intra în procedură parlamentară. 

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că nu există şansa să scadă pensiile la recalculare.

Lia Olguţa Vasilescu a mai anunţat că pensia minim garantată se păstrează şi că pensionarii care beneficiază de aceasta vor avea posibilitatea să opteze dacă rămân în sistemul public de pensii sau dacă rămân într-o formă de asistenţă socială.

"Nu este normal ca o persoană care a contribuit la 30 de ani să fie la pensia minim garantată la fel ca o persoană care a contribuit poate doi ani şi ia tot pensia minim garantată. Adică o diferenţiere în funcţie de numărul de ani trebuie să existe, asta este foarte clar. Există un articol în lege care spune foarte clar că, dacă din recalculare reiese că pensia ar trebui să scadă se păstrează dreptul aflat în plată. Ea a crescut de la 400 la 640 de lei pe perioada guvernării noastre şi va mai creşte până în 2020, dar vrem să fie o diferenţiere între cei care iau această pensie şi nu au un stagiu minim de cotizare de 15 ani deci ei vor intra într-o formă de asistenţă socială. Urmează să prezentăm şi această lege care se referă la ei, nu vor fi afectaţi, ba dimpotrivă după apariţia acestei legi, vor avea posibilitatea să opteze dacă rămân în sistemul public de pensii sau dacă rămân într-o formă de asistenţă socială. Ori lor, când li se calculează drepturile de pensie pe baza contributivităţii, ei de multe ori ajung la 100-200 de lei şi atunci vine statul şi completează până la 640 de lei. Evident că, prin această lege, păstrând principiul contributivităţii, dacă preferă să rămână în sistem, vor rămîne cu sumele pentru care au contribuit, dar eu sunt absolut sigură că ei vor opta pentru sistemul care îi avantajează", a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a mai anunţat că statul va cheltui dublu pentru aplicarea noii legi a pensiilor faţă de cât se cheltuie actualmente, precizând că sunt bani pentru această majorare.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că legea pensiilor va face dreptate pentru mulţi pensionari, veniturilor lor urmând să se dubleze până în 2021. "Noua lege a pensiilor va schimba lucrurile în bine pentru foarte mulţi pensionari, fiecare pensie va fi cel puţin dublată în 2021. Cum se calculează? Valoarea punctului de referinţă care este 75 se înmulţeşte cu numărul de puncte în perioada în care ai muncit şi îţi dă pensia. Dacă ai 40 de puncte acumulate înmulţite cu 75, ceea ce foarte mulţi au, obţii o pensie de 3.000 de lei.", a explicat liderul PSD.

Comenteaza