Noul Program Operaţional Regional se mişcă greu. Primul apel de proiecte

Noul Program Operaţional Regional se mişcă greu. Primul apel de proiecte
Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 va lansa în această lună primele apeluri de proiecte, pentru drumuri județene, eficiența energetică în clădiri rezidențiale, patrimoniu cultural, microîntreprinderi, revitalizarea zonelor urbane degradate și turism.

Este vorba despre cele şase priorităţi de investiţii pentru care ghidurile solicitantului au trecut deja prin etapa de consultare publică. Propunerea de calendar a fost prezentată Comitetului de Monitorizare a POR 2014-2020 (CMPOR), prezidat de secretarul de stat Sorin Maxim. 
 
„Vorbim despre un calendar estimat, deoarece, în prezent, nu putem aplica depunerea electronică a cererilor de finanţare până la finalizare testării sistemului informatic MYSMIS. Avem în vedere lansare de apeluri cu depunere pe suport hârtie, în faza inițială”, a declarat Maxim. 

În paralel, Autoritatea de Management a POR pregăteşte lansarea în consultare publică, până la jumătatea anului, a ghidurilor specifice pentru domeniile dezvoltare urbană, servicii sociale – grup vulnerabil bătrâni, întreprinderi mici şi mijlocii, eficiență energetică în clădiri publice și iluminat public, mobilitate urbană. Lansarea de apeluri în cadrul POR 2014-2020 este una dintre priorităţile anunţate de guvern pentru acest an, ţinta fiind de a lansa apeluri pentru cel puţin 60% din valoarea alocată programului.

POR 2014-2020 succede POR 2007-2013 și este unul dintre programele prin care România poate accesa fondurile europene structurale și de investiții provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională în perioada actuală de programare. Programul, structurat pe axe prioritare şi priorităţi de investiţii, a fost adoptat de Comisia Europeană anul trecut. În mai 2015 a fost lansat în consultare publică ghidul solicitantului.

Ardealul de Nord are la dispoziţie 735 de milioane de euro

Regiunea Nord-Vest (RNV) avea o țintă de obținere de 584 de milioane de euro din banii europeni alocați pentru 2007-2013, 661 de milioane, respectiv o absorbție de 80-90%, însă datele finale vor fi cunoscute în iunie. Cea mai mare absorbție a fost la microîntreprinderi, iar axele cele mai accesate dezvoltarea urbană, infrastructura rutieră, mai puțin mediul de afaceri și turismul.

În exercițiul financiar respectiv au fost depuse 1.367 de contracte pentru finanțare. Pentru 2014-2016, alocarea prin POR la nivel național va fi de 8,2 miliarde de euro, dublă față de exercițiul financiar precedent. RNV are disponibilă suma de 735 de milioane de euro din cele 5,1 miliarde pentru șapte regiuni. Cei mai mulți bani sunt destinați scăderii emisiilor de carbon, dezvoltării urbane, infrastructurii rutiere, infrastructurii de sănătate și sociale, competitivității IMM.

Comenteaza