Noul program "Rabla" va demara luna viitoare, cu mai multe modificări VIDEO

Noul program
Noul Programul "Rabla" va demara luna viitoare, dar cu o serie de modificări importante. Prima de casare va creşte cu peste 50%, dar nu va mai fi posibilă cumularea mai multor tichete valorice. De asemenea, cel care îşi va casa maşina trebuie să fie proprietarul ei de cel puţin un an. Centrele de colectare a maşinilor vechi sunt asaltate deja de cereri şi se aşteaptă ca tichetele să se epuizeze încă din primele zile.

Ministerul Mediului va lansa în dezbatere publică proiectul de modificare a legislaţiei privind programul "Rabla". Varianta 2013 a programului aduce însă o seri de modificări. Cea mai importantă schimbare o reprezintă creşterea primei de casare. Astfel, pentru o maşină veche predată la REMAT proprietarul va primi un tichet în valoare de 6.500 de lei, cu peste 50% mai mare decât până acum. Reducerea pentru achiziţionarea unui autovehicul nou se va acorda însă pentru un singur tichet, eliminându-se posibilitatea cumulării tichetelor pentru o reducere mai mare. De asemenea, pentru a preîntâmpina specula cu maşini vechi, Ministerul Mediului a stabilit că cel care duce maşina la casat trebuie să fie proprietarul ei de cel puţin un an.

PROGRAMUL "RABLA", MODIFICAT
SURSA: Ministerul Mediului

* creşte prima de casare de la 3.800 de lei la 6.500 de lei
* este interzisă cumularea tichetelor valorice
* cei care îşi casează maşinile trebuie să le deţină de cel puţin un an
* la achiziţionarea unei maşini electrice se va acorda o reducere de 2.500 de euro

Reprezentanţii Ministerului Mediului estimează că în acest an se vor elibera 20.000 de tichete, din care 17.000 pentru persoanele fizice, iar restul, pentru cele juridice. Directorii centrelor de colectare se tem că numărul tichetelor este prea mic şi nu acoperă cererea.

"Cerinţe ar fi pentru Rabla, încă foarte multe, dar până nu apare legea şi pe urmă metodologia de aplicare a legii suntem legaţi de mâini şi de picioare, nu putem face nimic 1:42 MUSCĂ 2:57 Maşini o să fie, dar nu ştiu câte tichete o să fie..... nu prea sunt bani la bugetul de stat. Părerea mea că de aia se şi tărăgănează chestia cu programul, nu ştiu", a spus Ioan Nap, director REMAT.

Potrivit datelor Administraţiei Fondului pentru Mediu, în 2012 au fost casate aproape 45.000 de autovehicule uzate şi au fost achiziţionate prin programul RABLA 15.000 mii de autovehicule noi, dintre care 4.740 de origine autohtonă.

Reporter: Cosmin Oanţă
www.realitateacluj.net

 

Comenteaza