O casă de brokeraj din Cluj deține peste 1 mil. acțiuni la compania care a pierdut procesul cu România în dosarul Roșia Montană

O casă de brokeraj din Cluj deține peste 1 mil. acțiuni la compania care a pierdut procesul cu România în dosarul Roșia Montană

O firmă de brokeraj bursier din Cluj-Napoca a divulgat că deține peste 1 mil. de acțiuni emise de compania canadiană Gabriel Resources, care a pierdut procesul cu România în dosarul Roșia Montană.

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA - (simbol bursieir BRK) anunța înainte de aflarea deciziei în dosarul Roșia Montană, faptul că deține peste un milion de acţiuni emise de compania canadiană Gabriel Resources, companie care s-a judecat cu România în acest dosar în care țara noastră a avut câștig de cauză.

Potrivit unui comunicat al brokerului din Cluj, BRK afirmă că aceste acţiuni au fost achiziţionate la preţul mediu de 0,39 dolari canadieni la finalul anului trecut.

Totodată, BRK mai deține și 2.043.256 de warrants emise de Gabriel Resources; fiecare warrant dă dreptul de a cumpăra (subscribe) o acţiune emisă de Gabriel Resources la pretul de 0,645 CAD, în orice moment înainte de data de 23 august 2024 (cu conditia notificării companiei Gabriel Resources Ltd cu cel puţin 90 de zile înaine de acel moment).

România a câștigat procesul cu Gabriel Resources în dosarul Roșia Montană

Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de la Washington a anunţat Ministerul de Finanţe că România a câştigat procesul în dosarul Roşia Montană, doi arbitri au votat pentru România, unul a votat împotriva, informează Ziarul Financiar. Motivarea are 414 pagini, niciun guvern al României nu a fost găsit vinovat în acest dosar.

În dosarul Roşia Montana, compania canadiană Gabriel Resources a cerut despăgubiri de 6,7 mld. dolari. Compania a investit în proiectul Roşia Montana, care însemna exploatarea aurului din Roşia Montana, 900 de milioane de dolari.

Proiectul Roşia Montana a început în august 1997, şi pentru că, după 2009, Gabriel Resources nu a primit autorizaţia de mediu care ar fi determinat începerea proiectului de exploatare a aurului bazându-se pe tehnologia folosirii cianurii, în iulie 2015 compania canadiană a declanşat procesul de solicitare de despăgubiri la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Washington, de pe lângă Banca Mondială - ICSID.

Comenteaza