O comună din Cluj, prima localitate din România care renunţă la becuri şi pune LED-uri. "Noaptea poţi circula fără faruri"

O comună din Cluj, prima localitate din România care renunţă la becuri şi pune LED-uri.
Timişoara a fost primul oraş electrificat din România, iar o micuţă comună clujeană este prima localitate luminată cu tehnologia LED, de 20 de ori mai ieftină decât iluminatul clasic şi unde durata de viaţă ajunge la 35 de ani.

Prima localitate din România iluminată cu LED-uri este nu un oraş, ci comuna clujeană Mociu, cu 7 sate în admnistrare. În noiembrie 2010, în locul celor 262 de corpuri clasice de iluminat au fost instalate 400 de lămpi care folosesc tehnologia LED. Schimbarea sistemului de iluminat a costat 215.000 de dolari și a fost finanțată de Fondul Român pentru Eficienţă Energetică prin intermediul unui împrumut rambursabil.


„Am primit o ofertă cu un împrumut convenabil, l-am analizat în Consiliul Local şi l-am aprobat. Specialiştii spun că facem economie de 72%, de fapt e 76% şi ne recuperăm banii în 3 ani", spune primarul Horvath Istvan. Sistemul cu becuri LED a fost montat în fiecare dintre cele 7 localităţi ale comunei, dar numai pe drumul principal, în total 400 de lămpi. „Pe timp de noapte poţi circula fără faruri", adaugă primarul.

Becul cu LED consumă de şapte ori mai puţină energie decât cel clasic şi luminează o viaţă. Până în 2020, LED-urile vor reprezenta valoric circa 60% din întreaga piață de iluminat mondială, estimată acum la circa 110 miliarde de euro, arată un raport al companiei de consultanţă McKinsey din 2012 citat de capital.ro. Primăria Cluj-Napoca a anunţat încă din urmă cu doi ani că intenţionează să înlocuiască becurile clasice cu incandescenţă, însă până la această oră proiectul nu a fost pus în aplicare. Prima stradă unde iluminatul ar urma să fie asigurat de lămpi LED ar fi Avram Iancu din centrul oraşului, modernizată recent, spune purtătorul de cuvânt Oana Buzatu.

UPDATE 13.07 Primăria Cluj-Napoca nu a făcut până în acest moment niciun demers concret în direcţia modernizării cu LED-uri a sistemului public de iluminat. "Probabil anul viitor vom face lista, încă nu se ştie sigur", spune Mirela Ogruţan, reprezentantul biroului de relaţii cu presa al Primăriei. Nici licitaţia pentru achiziţia de becuri şi nici lista străzilor ce ar urma să fie asfaltate nu au fost realizate încă.

Banii pentru astfel de proiecte sunt acordaţi în condiţii avantajoase, cu titlu de credit, de către Banca Mondială, prin Fondul Român pentru Eficienţă Energetică. Directorul Mihai voronca spune pentru ziuadecj.ro nu doar că Mociu este prima comună din România iluminată astfel, dar şi că, între timp, o singură altă comună, Tarna Mare din Satu Mare, a beneficiat de credit pentru modernizarea iluminatului. "Primarul din Mociu m-a contactat, am stat de vorbă, am făcut vizite în comună, i-am explicat că suntem un proiect al Băncii Mondiale, care a adus 10 milioane de dolari pentru proiecte pentru economie de energie. Noi am avut două valuri de unităţi administrative ce au venit la noi. Primii au schimbat becurile cu vapor de mercur cu altele cu sodiu, iar mai nou au cerut tehnologia LED".

Etichete
Comenteaza