O firmă din Cluj, primul unicorn din IT din România

O firmă din Cluj, primul unicorn din IT din România

Primul unicorn în lei din IT, de la Bursa de la București, este compania de software clujeană Arobs Transilvania, care a reușit să atingă pragul de 1 miliard de lei capitalizare.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Pe parcurul şedinţei de tranzacţionare de vineri, 7 ianuarie 2022, compania din IT Arobs Transilvania (AROBS), care dezvoltă aplicaţii software pentru diverse ramuri economice, a spart pragul de 1 miliard de lei capitalizare, potrivit datelor agregate de ZF. Arobs devine astfel primul emitent din sectorul IT de la Bursa de la Bucureşti care atinge statusul de unicorn în lei.

La ora redactării ştirii, de către Ziarul Financiar, acţiunile AROBS se tranzacţionau la 2,2 lei, plus 5,8% faţă de şedinţa precedentă, echivalentul unei valori de piaţă de puţin peste 1 mld. lei. Este pentru prima oară de la listarea din 6 decembrie 2021 când Arobs atinge această valoare. Spre comparaţie prima şedinţă de tranzacţionare a fost încheiată la 884 mil. lei.

Aşadar de la listare încoace evaluarea AROBS a urcat cu 116 mil. lei, adică 13%. În prima săptămână din 2022 acţiunile AROBS au urcat cu 10% pe tranzacţii de circa 3,5 mil. lei.

Odată cu listarea din decembrie, antreprenorul clujean Voicu Oprean a intrat în clasamentul celor mai mari deţinători de acţiuni la Bursa de la Bucureşti, cu un portofoliu de aproximativ 110 de milioane de euro. La preţurile din prezent, investiţia lui Oprean la Arobs este de circa 130 mil. euro, aşadar plus 20 mil. euro în doar o lună.

Cine este Voicu Oprean

Absolvent al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, cu o licenţă în Automatizări Calculatoare, precum şi un Masterat în Administrarea Afacerilor absolvit la Universitatea Babeş Bolyai,  Voicu Oprean, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi CEO, este acţionarul majoritar la Arobs Software, companie pe care a înfiinţat-o în anul 1998 şi la care astăzi are un pachet de 63,3%.

Voicu Oprean a absolvit şi un EMBA de la Wu Wien, în 2008, precum şi cursurile London Executive Business School în 2018 şi President’s Program in Leadership YPO la Harvard Business School în 2021.

Compania are ca obiect de activitate dezvoltarea de software la comandă cu expertiză înaltă în automotive, IoT, travel & hospitality, life sciences, enterprise solutions, FinTech, dar şi crearea de soluţii şi produse software – pentru care AROBS deţine proprietatea intelectuală – pentru management de flotă şi monitorizare GPS, optimizarea afacerilor (SFA, WMS, CRM, plăţi mobile contactless şi altele), managementul resurselor umane şi payroll, channel management pentru industria hotelieră şi multe altele, arată Ziarul Financiar.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza