O fostă directoare a Băncii Transilvania și-a făcut o firmă ce învârte sute de milioane

O fostă directoare a Băncii Transilvania și-a făcut o firmă ce învârte sute de milioane
Elisa Rusu s-a transformat în întreprinzătoare după două decenii petrecute în sectorul bancar | Foto: Canal 33
O fostă directoare a Băncii Transilvania și-a făcut o firmă ce învârte sute de milioane de euro
O fostă directoare a Băncii Transilvania și-a făcut o firmă ce învârte sute de milioane de euro

După 20 de ani în sistemul bancar, Elisa Rusu a devenit antreprenoare și a înființat o companie ajunsă în top într-un sector nou în România: factoringul, adică transformarea unor facturi pe care o firmă le are de încasat la un anumit termen în lichidităţi, prin vânzarea lor către o companie de profil. Mai nou, s-a lansat în alt domeniu de viitor: blockchain.

Ea a absolvit un program de Master of Business Administration organizat de Institutul Bancar Român în colaborare cu City University of Seattle, specializarea management financiar bancar. Primul său loc de muncă a fost în secretariat, apoi a lucrat prin toate domeniile din zona bancară: microfinanțare, corporate, persoane fizice și juridice, creditare standard, leasing, factoring.

După ce a terminat Academia de Studii Economice, a ajuns în 2009 la Banca  Transilvania (BT) Cluj, unde a pus bazele departamentului de factoring care nu exista până atunci, pe care l-a condus până în 2017. Printre companiile în care a activat se numără ProCredit Bank, Domenia Credit, Volvo Financial Services, EFG Leasing, Compania de Factoring sau Meridian Leasing. 

În scurt timp a reușit să ajungă pe locul doi pe piața de factoring din România, cu volume de peste 800 de milioane de euro. Ea s-a gândit să își transfere expertiza de factoring la clienții nebancabili, companii cu afaceri sub 1 milion de euro, ce reprezintă 92% din totalul firmelor din România, care rămân cu probleme majore legate de lichidități și de acces la finanțare.

Afacerea se va extinde în afara țării

În conducerea noului business mai apar Piotr Swieboda, Cristian Ionescu, Alexandru Lăpușan, Cosmina Pirlea, Veronica Verdeș. În trei săptămâni de la lansarea platformei Instant Factoring, aceasta a reușit să atragă 100 de firme: mici distribuitori, prestatori de servicii sau producători de bunuri, transportatori, consultanți, contabili, reuniți într-un atelier de factoring. 

Echipa operațională înregistrează acum peste 1 milion de facturi procesate și vrea să extindă afacerea la nivel internațional, în Europa de Sud-Est. Ultima tehnologie transpusă de noii antreprenori este accesul la verificarea creanțelor cesionate de către o companie prin crearea unui sistem alternativ de înregistrare și verificare a acestora, bazat pe tehnologia blockchain.

Oricine poate verifica dacă o factură sau creanță a fost deja cesionată evitând fraudele prin cesionarea multiplă. Compania sau instituția, indiferent de mărime și capacitate financiară, poate înregistra facturile ce au făcut obiectul unei astfel de tranzacții în blockchain, la costuri reduse. Se pun astfel bazele unei piețe transparente în vânzarea-cumpărarea de creanțe de la persoane juridice.

Tehnologie adaptată la neajunsurile "din sistem"

“Una dintre principalele probleme în zona de factoring este verificarea că o anumită factură nu a fost deja achiziționată de un alt jucător din piață. Până acum, acest risc era eliminat prin interogarea Arhivei Electronice a Garanțiilor Reale și Mobiliare (AEGRM).

Pentru facturile sau tranzacțiile de valoare mică, însă, costurile înregistrării creanței la această autoritate sunt prohibitive, ceea ce făcea ca pentru anumite tranzacții AEGRM să nu fie folosit. Echipa noastră a dezvoltat un sistem alternativ, bazat pe tehnologia blockchain pe care dorim să-l deschidem către toată piața de factoring, creditare, recuperare creanțe”, spune Elisa Rusu, director general al Instant Factoring.

Au atras un investitor din Polonia

Instant Factoring este prima companie “fintech” de factoring din România dedicată firmelor. Strategia platformei digitale de microfactoring se axează pe dezvoltarea celui mai simplu și rapid flux de finanțare a facturilor, prin intermediul digitalizării.

Platforma poate procesa simultan multiple solicitări de factoring, cu costuri operaționale reduse față de procesul tradițional, făcând posibilă finanțarea unor facturi reduse, proces neprofitabil pentru jucătorii clasici de factoring. Ca principali asociați ai societății apar polonezul Piotr Krzysztof Swieboda (29%), Cristian-George Ionescu (29%) și societatea Zitec Com București (19%), potrivit Termene.ro.

Ce este blockchain
Sistemul alternativ de înregistrare a tranzacțiilor funcționează ca un registru digital, ce grupează datele în blocuri. Ele sunt interconectate criptografic într-un lanț ordonat, menținând datele înregistrate anterior și ulterior și făcând ca orice modificare adusă să se propage asupra întregului lanț și să fie ușor detectabilă. Blockchain-urile funcționează independent și descentralizat, fără intervenția unui terț sau a autorităților. Ele sunt accesibile publicului larg, în general prin folosirea de criptomonede. Acuratețea datelor înregistrate, facilitatea certificării informațiilor dintr-un document electronic înscris, costurile scăzute de accesare contribuie la răspândirea utilizării lor la scară tot mai largă, fiind preferate celor tradiționale. 
 
Piaţa de factoring a României: 2 miliarde de euro
În primul semestru al anului trecut, piaţa de profil din România a ajuns la 2 miliarde de euro, potrivit Asociaţiei Române de Factoring (ARF). "Cifrele ar fi putut fi chiar cu 5-6% mai mari dacă economia ar fi beneficiat şi de un nivel crescut de investiţii, nu doar de consum. Cheltuielile de capital (investiţiile directe ale statului) sunt la niveluri minime; nu se alocă suficiente fonduri pentru proiectele strategice în infrastructură sau energie, iar absorbţia de fonduri europene este la un nivel foarte redus, aceste fapte afectând major dezvoltarea economică din anii următori", a declarat Bogdan Roşu, preşedintele ARF. Ca volume de creanţe administrate prin factoring, pe primul loc s-au situat comerțul, IT-ul și construcţiile. 
Comenteaza