O sută de şomeri din Huedin au învăţat meserie pe bani europeni

O sută de şomeri din Huedin au învăţat meserie pe bani europeni
Un număr de 100 de şomeri din Huedin au învăţat meserie pe bani europeni, într-un program în care partener a fost Primăria Huedin, cu o valoare totală de un milion de lei și care s-a încheiat în această lună.

Proiectul a fost finanţat în mare parte din bani europeni, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, şi a urmărit realizarea de servicii integrate de măsuri active de ocupare pentru o sută de şomeri din Huedin şi localităţile învecinate. „În cadrul proiectului cu durata de 13 luni (ianuarie 2011 - ianuarie 2012) s-au aplicat chestionare sociologice la 201 persoane din care s-au selectat 100 de persoane care au fost implicate în proiect - cinci persoane inactive, cinci în căutarea unui loc de muncă, 90 de șomeri din care 50 șomeri de lungă durată, 15 șomeri de peste 45 de ani și 25 de șomeri tineri - cu respectarea egalității de șanse", spune coordonatorul proiectului, Emilia Moldovan. Ea spune că în urma studierii răspunsurilor la chestionare, a datelor obținute prin studiul în teren și a datelor din statistici oficiale, echipa de implementare a proiectului a întocmit un studiu - „Dinamica și caracteristicile pieței muncii și fenomenul șomajului în rândul tineretului și a șomajului de lungă durată în Huedin".

Cele o sută de persoane selectate în grupul țintă al proiectului au beneficiat în toată această perioadă de 13 sesiuni de informare asupra aspectelor formale ale pieței muncii și asupra oportunităților de angajare existente, de sesiuni colective și întâlniri individuale cu firmele de consiliere în carieră și de evaluare psihologică. „Rezultatul cel mai important al proiectului considerăm ca este schimbarea mentalității a peste 50% din cursanți în sensul de a nu se considera neaparat învinși pentru că sunt șomeri ci de a continua: să se instruiască în diverse domenii, să caute o slujbă potrivită fiecăruia sau să înceapă o activitate independentă", conchide Moldovan.

 

Etichete
Comenteaza