Oferta publică a Cemacon, un eșec. Societatea n-a răscumpărat nicio acțiune

Oferta publică a Cemacon, un eșec. Societatea n-a răscumpărat nicio acțiune

Producătorul de cărămizi Cemacon Cluj nu a reuşit să răscumpere nicio acţiune în cadrul ofertei publice pentru 5% din acţiunile proprii, desfăşurată în perioada 25 aprilie - 17 mai, arată raportul publicat de intermediarul BT Capital Partners la Bursa de Valori Bucureşti.

Preţul înaintat în ofertă a fost de 55 bani/unitate, cu 30,9% sub cel de 79 de bani de la închiderea şedinţei bursiere din 18 aprilie, ziua de dinaintea publicării anunţului referitor la operaţiunea de piaţă. În intervalul 25 aprilie - 17 mai preţul acţiunii emitentului a oscilat între 78 şi 89 de bani.

Recent, Dedeman a ajuns la o deţinere concertată (împreună cu PIF Industrial, deţinută de proprietarii rețelei de bricolaj - fraţii Adrian și Dragoș Pavăl), de 50,09% din companie, în urma unei oferte publice de preluare obligatorie. PIF a cumpărat 5,6% din Cemacon, la preţul de 55 bani/titlu. PIF a făcut oferta obligatorie la acelaşi preţ la care Dedeman a cumpărat, în decembrie, 11,8% din Cemacon de la Consultanţa Andrei&Andrei.

Anterior tranzacţiei din decembrie, Dedeman deţinea concertat 33% din Cemacon. Obiectul principal de activitate al Cemacon constă în fabricarea cărămizilor, ţiglelor şi a altor produse pentru construcţii, din argilă arsă. Cemacon a trecut în ultimii ani printr-un proces de restructurare a creditelor neperformante, agreat, în 2013, cu banca finanţatoare BCR.

Dedeman a intrat pe piaţa clujeană în 2011, în urma preluării a 3,7 ha din fosta platformă industrială din zona str. Fabricii de Chibrituri, unde Tehnofrig SA deţinea 11,2 ha. Tehnofrig Imobiliare a iniţiat un proiect de schimbare a destinaţiei fostei platforme, care devenea zonă de comerţ-servicii. 

Cemacon a avut iniţial sediul la Zalău, dar ulterior și l-a mutat la Cluj. Reţeaua de bricolaj a intrat pe piaţa clujeană în 2011, în urma preluării a 3,7 ha din fosta platformă industrială din zona str. Fabricii de Chibrituri, unde Tehnofrig SA deţinea 11,2 ha.

Comenteaza