Turdenii vor bea o apă mai scumpă din iulie

Turdenii vor bea o apă mai scumpă din iulie

Compania de Apă Arieș (CAA) a anunțat că va scumpi preţurile la serviciile publice de alimentare cu apă și de canalizare prestate conform condițiilor impuse în strategia de accesare de fonduri europene.

Proiectul din regiunea Turda-Câmpia Turzii are loc în perioada 2014-2020, fiind cofinanțat din Fondul de Coeziune  prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și CAA.

Operatorul urmează să ajusteze prețul și tariful pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare astfel: apă potabilă 5,02 lei/mc, exclusiv taxa pe valoarea adăugată; canalizare-epurare : 4,76 lei/mc, exclusiv TVA.

„Este un proiect cu finanțare europeană, în valoare de 130 de milioane de euro. Ca să fie aprobat de către Comisia Europeană și aria de operare a CAA să beneficieze de aceste investiții trebuie respectate condițiile prevăzute prin regulamentul Uniunii Europene.

Printre acestea, demonstrarea capacității financiare pentru gestionarea proiectului în faza operațională prin aplicarea planului de evoluție tarifară evaluat și aprobat de catre CE, și anume aplicarea creșterilor tarifare în termeni reali conform strategiei și aplicarea inflației.

Prețul pentru apă potabilă produsă, transportată și distribuită și tariful pentru canalizare - epurare prezentate cuprind creșterea în termeni reali aferentă anului 2020, precum și inflația publicată de către Institutul Național de Statistică”, a precizat conducerea CAA.

Investițiile cuprind 161 km de aducțiuni de apă - reabilitare și extindere, 74 km rețele de apă reabilitați, 121 km de rețele noi de apă potabilă, două surse subterane reabilitate, 13 puțuri reabilitate, patru stații de tratare noi, două stații de clorinare noi, cinci rezervoare de înmagazinare noi și trei reabilitate, 24 stații de pompare noi și o stație reabilitată.

Investițiile în sistemul de canalizare menajeră cuprind 117 km extinderi de rețele, 48 km rețea reabilitată, 13 km conducte colectoare noi, 13 km conducte de refulare, 48 de stații de pompare apă uzată și trei reabilitate, două stații de epurare locale, o stație de compostare a nămolului în stația Câmpia Turzii.

Comenteaza