Oradea va contribui la Alianța Vestului cu 110.000 de euro. Autostrada Transilvania, principalul obiectiv

Oradea va contribui la Alianța Vestului cu 110.000 de euro. Autostrada Transilvania, principalul obiectiv

Consiliul Local Oradea a aprobat participarea municipiului la constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Alianţa Vestului (AVE), organizație din care mai fac parte municipiile Cluj-Napoca, Timișoara și Arad.

Hotărârea a fost adoptată cu votul consilierilor PNL şi a unei părţi din opoziţie, conform Ebihoreanul. Consilierii PSD s-au abţinut de la vot în vreme ce reprezentanţii UDMR au votat "pentru", deşi liderul grupului, Melinda Kirei, a ridicat semne de întrebare faţă de contribuţia oraşului la bugetul asociaţiei.

Potrivit propunerii municipalităţii, Oradea va contribui cu 20.000 de lei la constituirea patrimoniului iniţial al asociaţiei şi va achita o cotizaţie anuală de 0,5 euro pe cap de locuitor, echivalentul a 110.000 de euro.

"Nu putem accepta o cotizaţie de 0,5 euro/ locuitor", a spus Melinda Kirei. Liderul grupului UDMR a făcut un calcul şi a concluzionat că la nivelul AVE s-ar aduna, numai din contribuţii, 526.000 euro pe an. "526.000 euro pe an înseamnă 43.000 euro pe lună. La un salariu mediu de 1.000 euro/lună asta înseamnă 43 de angajaţi. Nu înţeleg de ce este nevoie de atâţia", a spus Kirei.

Primarul Ilie Bolojan a explicat că sumele colectate din contribuţiile asociaţiilor nu vor fi alocate cheltuielilor de personal. "80% din bani se vor duce pe proiectele pe care va trebui să le pregătim pentru perioada de finanţare 2021- 2027. Sigur, va trebui să avem experţi care să lucreze, dar nu sunt bani pentru salarii", a spus edilul.

Potrivit raportului de specialitate care a stat la baza proiectului de hotărâre, AVE se va constitui ca persoană publică de drept privat fără scop patrimonial, având ca asociaţi municipiile Timişoara, Arad, Cluj Napoca şi Oradea.

Sediul asociaţiei a fost stabilit la Timişoara, dar conducerea acesteia va reveni prin rotaţie câte un an de zile primarii celor patru municipii. Oradea va fi reprezentată în AVE de primarul Ilie Bolojan şi directorul Zonei Metropolitane Oradea, Adrian Foghiş, iar viceprimarul Florin Birta este membru supleant.

Cei patru edili din AVE - Nicolae Robu (Timișoara), Gheorghe Falcă (Arad), Ilie Bolojan (Oradea) și Emil Boc (Cluj-Napoca) urmează să aibă în curând o întâlnire de lucru, potrivit Ziua de Vest.

„Membrii fondatori ai AVE lucrează la un transfer de bune practici şi la pregătirea unor proiecte pentru cele patru oraşe. Am încheiat toate documentaţiile necesare pentru a vota acest statutul AVE. Asociaţia va funcţiona ca una de dezvoltare intercomunitară, cele patru oraşe urmând să îşi selecteze o structură operaţională care va fi la Timişoara. Sper ca imediat, în cursul lunii iunie, şi celelalte consilii să aprobe acest statut şi astfel devine operaţional într-o lună”, a spus primarul Oradei.

„Inițiativa pe care o propunem este antibirocratică, cu o structură informală, organică, neierarhizată și deschisă. Este o structură pe care sperăm să o adopte și alte comunități din România, de o parte şi de alta a Carpaţilor, care să se coalizeze pe baza unor interese și proiecte comune, și cărora le vom oferi modelele de succes ale colaborării noastre: de la proiectul de digitalizare la care lucrăm acum, la cele de atragere de fonduri europene, de la asocieri între municipii în vederea unor achiziții comune,realizate pentru eficientizarea costurilor, la demersuri și vizite coordonate la Bruxelles”, se arată pe pagina AVE.

Scopul asociaţiei vizează îmbunătăţirea mobilităţii între cele patru localităţi (accelerarea proiectelor Autostrăzilor Transilvania, Via Carpatia şi Timişoara - Belgrad, realizarea unei conexiuni feroviare de mare viteză), susţinerea dezvoltării economice şi sociale (susţinerea mediului de afaceri prin custere regionale, a parteneriatului între universităţi), creşterea performanţei administraţiei (transferul de bune practici, dezvoltarea de programe comune) şi promovarea modelului european de politică publică (implementarea conceptului smart-city, digitalizarea administraţiei).

Comenteaza