Orange a lansat opt ghiduri educaționale gratuite open-source la Cluj

Orange a lansat opt ghiduri educaționale gratuite open-source la Cluj

Profesorii și elevii din școlile cu predare în limba maghiară din Cluj vor avea la dispoziție gratuit cele opt ghiduri prentru predarea matematicii și informaticii în format digital. Fundația Orange a lansat, în cadrul programului Digitaliada, primele resurse educaționale digitale open-source în limba maghiară.

Tibor Lorincz , profesor de matematică și informatică la Școala Gimnazială Luna de Sus face parte din echipa de profesori care a lucrat la traducerea și accesibilizarea resurselor Digitaliada în maghiară.

"Am întâmpinat cu mult entuziasm ideea de a traduce în limba maghiară atât ghidurile pentru utilizarea aplicațiilor recomandate fiecărei lecții de matematică în parte, cât și culegerile de probleme rezolvate cu ajutorul aplicației GeoGebra.

Ghidurile sunt utile profesorilor mai puțin familiarizați cu segmentul digital al procesului educațional, putând reprezenta un punct de pornire în acest sens, iar prin intermediul culegerii de probleme GeoGebra, aceștia se pot iniția din mers în utilizarea la clasă a acestei aplicații.

În această eră a multiculturalismului și a digitalizării sunt binevenite astfel de idei și inițiative prin intermediul cărora putem asigura elevilor noștri accesul la o educație modernă și de calitate".

Conform Institutului Național de Statistică, în România, 5,1% dintre elevii înscriși în învăţământul primar şi gimnazial învață în limba maghiară.

„Platforma și resursele digitale create în cadrul programului sprijină continuarea și desfășurarea procesului educațional, fie că are loc la clasă sau online, la distanță. Am fost ajutați în acest proces de profesori din școli care au și clase cu predare în maghiară și le mulțumesc că au contribuit la extinderea Digitaliadei și în universul școlar cu predare în maghiară”, a spus Amalia Fodor, director Fundația Orange.

La nivel național, platforma pune la dispoziția cadrelor didactice și a tuturor celor interesați 4.000 de resurse digitale educaționale gratuite: materiale pentru matematică și informatică (teste și evaluări semestriale în format digital, proiecte didactice, ghiduri, tutoriale video), 500 de resurse create și înscrise de profesori, pasionați de IT, precum și de copii cu vârste între 14-18 ani în cadrul concursului anual Digitaliada.

Platforma este locul unde 30.000 de directori, profesori, părinți și elevi au un cadru interactiv de predare, consolidare și testare, în timp real și complet gratuit. Această secțiune oferă instrumente dezvoltate special pentru evaluarea online, instrumente de comunicare, de organizare videoconferințe sau generare de rapoarte de activitate.

Acesta este un program de educație digitală care se desfășoară cu avizul Ministerului Educației Naționale și care își propune încurajarea folosirii tehnologiei la clasă pentru îmbunătățirea performanței școlare în învățământul preuniversitar. Pentru a-i pregăti pe elevi pentru oportunitățile viitorului, Fundația Orange a investit până acum, în cele cinci ediții Digitaliada, 2,6 milioane de euro.

Comenteaza