Orașele regionale iau fața Bucureștiului pe piața imobiliară. Clujul, vârf de lance

Orașele regionale iau fața Bucureștiului pe piața imobiliară. Clujul, vârf de lance
Clădirea Maestro a intrat în patrimoniul unui fond de investiții britanic | Foto: Spații de Birouri
Orașele regionale iau fața Bucureștiului pe piața imobiliară. Clujul, vârf de lance
Orașele regionale iau fața Bucureștiului pe piața imobiliară. Clujul, vârf de lance

Dezvoltarea economică accelerată a marilor centre regionale se răsfrânge asupra pieței lor imobiliare. Există argumente solide care să susțină interesul crescut pentru închirieri de spații de birouri și potențialul investițional puternic astfel încât orașe precum Cluj, Timișoara, Iași, Brașov să ofere o alternativă la București, potrivit companiei de consultanță imobiliară Colliers International. 

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

730.000 de persoane se mută în orașele regionale

În ultimii ani, numărul locurilor de muncă a crescut considerabil la nivel național. Prin urmare, angajatorii, potențiali chiriași ai clădirilor de birouri, caută aproape la fel de mulți salariați în București ca în Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov cumulat, potrivit unui studiu al Colliers.

În ultimii 10 ani, aceste patru orașe – cele mai importante piețe regionale de birouri – nu au beneficiat de livrări comparabile cu cele din capitală. Ele au un stoc de spații moderne de patru ori mai mic decât al Bucureștiului, în condițiile în care sondajele sugerează că migrația internă se va concentra mai degrabă în aceste orașe. Potrivit Băncii Mondiale, aici s-ar putea stabili în următorii ani 730.000 de persoane, de trei ori mai multe decât în București.

Lipsă de lichidități pe piața imobiliară

„Când vorbim despre piața imobiliară din România, cea mai mare preocupare a investitorilor este lipsa de lichiditate. Deși acest lucru poate fi un dezavantaj, ar trebui să existe o schimbare de perspectivă, deoarece un activ imobiliar în sine este ilichid. Este nevoie de mult timp pentru comercializarea și finalizarea vânzării unei proprietăți, dar situația se schimbă treptat.

Urmarea firească ar fi să luăm în considerare factorii care conduc și susțin lichiditatea pe o piață de birouri: creșterea locurilor de muncă, în special în industriile care sunt utilizatoare mari de spațiu de birouri (serviciile IT), raportul dintre stocul nou de spații în contrast cu cererea, încă dezechilibrat în orașele regionale, tendința de creștere a populației pe fondul migrației, așa cum se întâmplă în Cluj.

Prin urmare, veniturile generate, aprecierea capitalului și acoperirea riscului inflaționist sunt argumente puternice pentru investiții imobiliare în orașele regionale, care încep, astfel, să intre în lumina reflectoarelor”, a declarat Anca Svoronos, senior associate în cadrul Colliers International Romania.

Tranzacția Maestro dă undă verde noilor investitori

Prima jumătate a anului a înregistrat în România un volum de investiții imobiliare de 400 de milioane de euro, în creștere cu 18% față de aceeași perioadă din 2017, un an care a reprezentat cel mai bun nivel postcriză. Momentan, investițiile sunt concentrate în mare parte în București, dar pe termen mediu atenția se va îndrepta tot mai mult și pe orașele regionale.

Pentru unii investitori cu capital străin, orașele regionale au devenit deja atractive datorită randamentelor bune și a potențialului creșterii capitalului. Achiziția Maestro Business Center Cluj, făcută recent de fondul de investiții britanic First Property Group (FPG), este o dovadă că România începe să urmeze modelul polonez al dezvoltării prin intermediul orașelor regionale, o dezvoltare mult mai durabilă având în vedere faptul că acestea pot influența evoluția orașelor și comunelor satelit.

Colliers este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare, cu 12.000 specialiști în 69 de țări. Aceasta este compania globală de servicii imobiliare și de administrare a investițiilor cu cea mai rapidă creștere, cu venituri de 2,7 miliarde de dolari, inclusiv afiliați, în 2017. Specialiștii săi au sub administrare active imobiliare de 20 de miliarde de dolari.

Investitor britanic în birourile Clujului

FPG a achiziţionat una dintre primele clădiri de birouri construite în Cluj după 1989, de la oamenii de afaceri Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, și Dorel Goia, care controlează Teraplast Bistrița. Conform Profit.ro, centrul a fost scos la vânzare la un preț minim de 8,8 milioane de euro, însă valoarea recentei tranzacției nu a fost anunțată. Maestro are un nivel de ocupare de 100%. Achiziția FPG sprijină deschiderea unei noi piețe de investiții în Cluj-Napoca. În ultimii ani, Clujul și-a consolidat statutul de pol de birouri în curs de dezvoltare, multe centre de afaceri importante alegând să își stabilească sediile aici. Prin vânzarea MBC, Colliers este prima agenție internațională care intermediază o tranzacție pe piața de birouri dintr-un oraș regional din România.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza