“Orașele suport ale Clujului se vor ridica. La Turda ajungi mai repede ca la Florești”

“Orașele suport ale Clujului se vor ridica. La Turda ajungi mai repede ca la Florești”
Clădirile din Turda au ajuns de patru ori mai ieftine decât cele din Cluj-Napoca

Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, vrea să ridice orașele mai mici din Cluj pentru ca acestea să devină mai atractive. “De la Cluj-Napoca până la Turda faci de fapt cu mașina mai puțin în timp ca până în Florești, iar o clădire monument istoric o poți cumpăra cu 500 euro/mp”.

“Clujul a trecut de perioada în perioada în care unora le-a plăcut să aibă băncuțe multicolore; acum am ajuns să vorbim despre calitatea vieții, care se caută acum. Respectiv calitatea spațiilor publice, a locuirii și a spațiului verde. Frumosul în arhitectură la Cluj poate să vină din concursurile de soluții, este un barometru care îți arată cam care este nivelul la care trebuie să ajungi, de aceea încurajez toate administrațiile locale să recurgă la asemenea competiții. Este cel mai performant mijloc de achiziție publică ce există în legislație.

Este important nivelul de profesionalism cu care un asemenea concurs este organizat, atrag și calitatea temei, și calitatea juriului. La ultimul concurs de soluții derulat de CJ Cluj și de Ordinul Arhitecților din România am avut 44 de participanți: Mai mult de jumătate au venit din afara țării, din 13 state ale lumii, inclusiv din New York”, a subliniat Salanță, la o dezbatere cu reprezentanții administrației din România.

Gherla: închisoare ridicată pe ruinele unui palat

“Sunt mai multe localități urbane din județ care pot fi atractive. Gherla nu are doar acea închisoare, ridicată de fapt pe locul Palatului Martinuzzi, ci și o cultură puternică armenească, un parc deosebit, acolo a fost prima bancă publică ce a cumpărat teren și a dat locuri de casă. Există orașe cu forță economică redusă care au avut intervenții în zona istorică ce nu ar trebui să se producă, din partea unor oameni cu posibilități financiare. Acum se propune ca o competiție precum  Capitala Culturală Europeană să se adreseze și orașelor mai mici de pe continent.

La Turda nu există arhitect șef, acolo îndeplinesc eu acest rol, de navetist o dată pe săptămână, dar este un oraș renumită pentru salina sa, cu 600.000 de vizitatori pe an, dar acolo trebuie să se întreprindă ceva în privința tranziției turiștilor. Adică nu stau o jumătate de zi și merg apoi mai departe", spune arhitectul șef clujean. 

"Turda va fi o mare surpriză urbanistică"

"Se lucrează acolo la reabilitarea spațiului public, cu fonduri europene de 300 de milioane de euro, Turda va fi o mare surpriză în curând. Vocea oamenilor contează pentru că nu poate doar administrația să se ocupe de tot spațiul public. La Turda aceasta va amenaja spațiile dintre blocuri și le va da apoi în administrare, pe mâna proprietarilor.

Vom ajunge să calculăm și noi distanțele în timp, pentru că acum de la Cluj-Napoca la Florești, care este la 7 km, faci mai mult timp decât la Turda, care se află la 23 km. Găsești în Turda monumente istorice de vânzare la 500 euro/mp, în condițiile în care în Cluj-Napoca sub 2.000 de euro nu ai ce să povestești.

Trebuie să aducem și aceste municipii urbane la un nivel atractiv în pofida unor zone apropiate de reședința de județ, dar care nu îți oferă serviciile necesare, calitatea vieții. Există aceste orașe suport care se ridică pe polul de creștere Cluj-Napoca, dar pe care trebuie să le ridicăm. Nu poți să ai doar un vârf de lance și pe celelalte să le lași jos, ci să împarți atunci bunăstarea la nivelul județului”, consideră Salanță.

La dezbaterea inițiată de Urbanize Hub România în prezența experților din administrație, mediată de Grațian Mihăilescu, au mai participat Rudolf Graf, de la Primăria Timișoara, și Izabella Morth, de la Primăria Baia Mare. Urbanize Hub este o comunitate de experți care aduc idei și proiecte despre orașe inteligente şi dezvoltarea urbană durabilă. Temele sunt aduse în prim-plan, fiind încurajată integrarea ideilor inovatoare în orașele din România.

Comenteaza