Panettone se coace la Cluj VIDEO

Panettone se coace la Cluj VIDEO
Producătorii de la Battistero îşi pregătesc instalarea în parcul industrial Tetarom III, printr-o investiţie de 50 de milioane de euro. Draftul de contract a fost trimis deja în Italia.

Italienii au nevoie de 28 ha în parcul industrial de la Jucu, unde au făcut vizite în mai multe rânduri, pe care să îşi ridice unitatea de producţie unde vor munci peste 500 de oameni, potrivit datelor transmise conducerii societăţii Tetarom.

Valoarea investiţiei pentru unitatea de producţie din parcul industrial este estimată la 50 de milioane de euro. "O delegaţie a Consiliului Judeţean (CJ) tocmai pleacă în Italia, iar noi suntem la faza la care am trimis către companie proiectul de contract. Ei au nevoie de 28 ha de teren şi ne-au comunicat şi cifre: este vorba de o investiţie de 50 de milioane de euro şi de 500 de locuri de muncă, în prima fază. Negocierea unui astfel de contract durează de obicei între o lună şi două luni jumătate, aşa că ne aşteptăm ca într-o lună să putem să îl semnăm şi pe acesta (cu Battistero, n.red.)", a menţionat directorul Tetarom, Viorel Găvrea, pentru ZIUA de CLUJ.

Înfiinţată în 1957, compania cu sediu în Parma produce celebrele Panettone, dar şi alte tipuri de prăjituri. O societate cu denumirea Battistero Bakery a fost deja înregistrată în Cluj, pe 13 august, cu sediu pe str. Plopilor. Italienii i-au invitat la ei acasă pe reprezentanţii conducerii judeţului pentru a le arăta cum funcţionează industria prăjiturilor. O delegaţie a CJ, instituţie care deţine parcurile industriale Tetarom, se află în aceste zile în Italia. „Chiar azi (marţi, n.red.) plecăm şi ne întoarcem joi. Ei plătesc toate cheltuielile, vor să ne arate cum se lucrează şi cam ce s-ar putea face şi la Cluj. Mă aştept să existe şi contractul semnat cât de repede. Ar fi vorba de o investiţie foarte mare şi, ceea ce e cel mai important pentru noi, s-ar crea 500 de locuri de muncă", a subliniat preşedintele CJ, Horea Uioreanu.

Cu o investiţie de 77 milioane de euro anunţată de germanii de la Bosch şi cu golul lăsat de Nokia umplut, prin transfer de active, de italienii de la De'Longhi, conducerea Tetarom are tot mai puţin spaţiu în al treilea parc industrial de sub umbrela autorităţii publice. "În cel mult două luni nu mai avem teren disponibil în Tetarom III. Avem cereri care înseamnă 50 ha peste suprafaţa actuală a parcului. Trebuie să discernem atent în acest moment pe ce linie mergem: există companii ce aduc mai multe locuri de muncă sau mai puţine, cu valoare adăugată mai mare sau mai mică", a menţionat Găvrea. Proiectele pentru extinderea Tetarom I şi înfiinţarea Tetarom IV se află încă pe traseul de obţinere a finanţării europene.

În Tetarom III, grupul Bosch construieşte un nou centru de producţie pentru fabricarea şi dezvoltarea de unităţi electronice de comandă destinate industriei auto. Într-o primă etapă, cea care se va încheia la sfârşitul anului 2013, sunt prevăzute investiţii de 77 de milioane de euro. Clădirile construite vor acoperi 38.000 mp, iar producţia ar trebui să înceapă la mijlocul lui 2013.

Până la finalul anului următor, în Cluj-Napoca vor fi angajate 340 de persoane, atât în producţie, cât şi în domeniul dezvoltării. De asemenea, grupul italian De'Longhi, cel care a preluat activele Nokia, a început amenajarea halei care se transformă în unitate de producţie de aparate electrocasnice şi electronice. Ţinta de angajări este de 600-1.000 de oameni, la capacitate maximă de producţie, iar investiţia în dotările cu echipament ale halelor, de 30 de milioane de euro. În Tetarom III există contracte semnate cu încă două companii locale, una dintre ele fiind Transcarpatica.

 

Comenteaza