Parteneriat public - privat pentru Tarniţa - Lăpuşeşti

Parteneriat public - privat pentru Tarniţa - Lăpuşeşti
| Foto: Hidro Tarnița

Proiectul hidrocentralei din Cluj, de 1,2 miliarde de euro, este pus din nou pe tapet de noua guvernare. A fost inclus în cel de-al doilea pachet de investiţii strategice, care urmează să fie pregătite şi atribuite în parteneriat public - privat de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP).

În lipsă de bani de investiții, statul a eșuat constant în negocierile cu finanțatorii privați, dar încă speră la un parteneriat avantajos. Noua strategie energetică îl prevede iar între proiectele prioritare, dar are un orizont de timp foarte îndepărtat: până în 2050.

"Tot un obiectiv investiţie strategică în parteneriat public-privat este şi centrala hidroelectrică de acumulare prin pompaj Tarniţa- Lăpuşeşti, unde se doreşte creşterea siguranţei în funcţionarea SEN (Sistemului Energetic Naţional), centrala fiind concepută a se realiza cu o putere totală instalată de 1000 MW", se arată într-un comunicat remis de guvern, joi, 23 august. 

De-a lungul anilor au fost vehiculaţi ca potenţiali investitori mai multe companii din China (Gezhouba Group, Wu Lingpower, Huadian Engineering, Guizhou Wujiang Hydropower, Huaneng Lancang River Hydropower, Hydrolancang International Energy).

Centrala era prevăzută cu patru grupuri reversibile, turbină-pompă, cu o putere instalată de 4 x 250 MW, lucrările fiind estimate la 5-7 ani. Capacitatea lacului superior a fost proiectată la 10 milioane mc. Investiţia necesară pentru racordarea acesteia la sistemul energetic naţional includea liniile spre Gădălin și Mintia, cu celule noi în aceste staţii, dar şi o staţie de evacuare a puterii de la centrală, asigurată de Transelectrica.

Comenteaza