Video Foto Pasagerul 2.000.000 de pe aeroportul clujean, primit pe ritmuri de Van Halen și U2

Pasagerul 2.000.000 de pe aeroportul clujean, primit pe ritmuri de Van Halen și U2
Fericita câștigătoare, încadrată de șefii TAROM și AIAIC
Pasagerul 2.000.000 de pe aeroportul clujean, primit pe ritmuri de Van Halen și U2
Pasagerul 2.000.000 de pe aeroportul clujean, primit pe ritmuri de Van Halen și U2

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAIC) va ajunge în acest an la 3 milioane de pasageri, însă ca să opereze zboruri transatlantice și să își dubleze traficul va fi nevoie de devierea râului Someș.

"Am avut o presimțire de ceva inedit de cum am intrat în aeroport și am văzut că mă așteaptă o formație. Eu călătoresc de câteva ori pe lună de la Cluj la București și sunt mulțumită de condițiile din aeroport, dar și din avion. Eu sunt psiholog și misiunea mea este să fac oamenii fericiți, iar acest premiu vine cum nu se poate mai bine", spune Georgiana Spătaru, pasagerul 2 milioane din acest an.

Ea a călătorit cu o cursă internă TAROM, iar ca premiu pentru atingerea acestei borne a primit două bilete dus-întors pe orice rută operată de compania națională. Momentul a fost marcat prin ritmuri rock live, formația locală Incognito cântând piese din repertoriul unor grupuri celebre, precum U2 sau Van Halen. 

Conducerea aeroportului clujean estimează pentru 2018 un trafic de 2,9 milioane de pasageri, apreciind că retragerea Wizz Air de pe traseul Cluj - București va fi compensată atât de celelalte două companii ce au curse pe ruta respectivă, mai ales TAROM - operatorul tradițional pe cursele interne - cât și de alte companii cu care aceasta se află în negocieri în prezent.     

"Noi avem planuri pentru 7 milioane de pasageri anual, dar pentru a vă invita la inaugurarea primei curse dintre Cluj-Napoca și New York va fi nevoie mai întâi de devierea cursului râului Someș. Avem un sprijin foarte puternic atât din partea consiliului județean, cât și din partea comunității.

Lucrăm la proiecte pentru un nou terminal de pasageri, vom lansa licitaţia pentru o cale de rulare total nouă, nu avem suficiente locuri de parcare aeronave, ne trebuie un terminal cargo, creşte foarte mult traficul de marfă", a menționat directorul AIAIC, David Ciceo.

"Acum 12 ani, pe când eram președintele Consiliului Județean Cluj, directorul aeroportului a venit la mine cu un plan ambițios de modernizare și totuși multe dintre acele propuneri s-au îndeplinit. Să recunoaștem că acest obiectiv a primit un sprijin substanțial din partea guvernului Tăriceanu.

Ca să ajungem în Mexic sau în SUA din Cluj este nevoie de prelungirea pistei la 3,5 km. Să nu uităm nici de crearea unui terminal de transport de marfă care trebuie să rămână un obiectiv important", a spus senatorul clujean Marius Nicoară.

Pe aeroportul clujean operează companiile Wizz Air, Blue Air, Tarom, Lufthansa, Air Hungary, Airest, ASL Airlines, AtlasGlobal, Austrian Airlines, Lot, Raf Avia, Silver Air, Sprint Air, Turkish Airlines, Vueling.

12 rute pentru chartere
Pragul de 2 milioane de pasageri este atins cu două săptămâni mai repede în comparație cu 2017, ca urmare a unei tendințe pozitive de creștere a traficului din primele opt luni, realizare datorată strategiei de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare și extinderii rețelei de rute prin intensificarea negocierilor cu operatorii aerieni, conform conducerii AIAIC. Noul program al sezonului de vară a adus o creștere atât a frecvențelor de operare pentru anumite destinații de vacanță, cât și o extindere a rețelei de rute. S-au înregistrat zboruri turistice către 12 destinații, din cinci țări, cu două noi destinații faţă de 2017. 
Comenteaza