Foto "Păstrăvarul" din Bologa își face rețea de băcănii și restaurant. Investiții europene de 1,5 mil. €

"Păstrăvarul" din Bologa își face rețea de băcănii și restaurant. Investiții europene de 1,5 mil. €
Europarlamentarul clujean "ia pulsul" producătorilor agroalimentari din Ardeal
"Păstrăvarul" din Bologa își face rețea de băcănii și restaurant. Investiții europene de 1,5 milioane euro
"Păstrăvarul" din Bologa își face rețea de băcănii și restaurant. Investiții europene de 1,5 milioane euro
"Păstrăvarul" din Bologa își face rețea de băcănii și restaurant. Investiții europene de 1,5 milioane euro
"Păstrăvarul" din Bologa își face rețea de băcănii și restaurant. Investiții europene de 1,5 milioane euro
"Păstrăvarul" din Bologa își face rețea de băcănii și restaurant. Investiții europene de 1,5 milioane euro
"Păstrăvarul" din Bologa își face rețea de băcănii și restaurant. Investiții europene de 1,5 milioane euro

Europarlamentarul clujean Daniel Buda a întreprins o vizită la cea mai mare afacere cu păstrăvi "eco" din România, situată lângă Huedin. "Fără ajutorul fondurilor europene de 300.000 de euro, nu aș fi reușit să finalizez prima investiție și nici curajul să o pornesc pe cea de-a doua, de 1,2 milioane", recunoaște antreprenorul Ovidiu Oltean.

"Am avut ocazia de a vizita renumita păstrăvărie ecologică Bolloga, a familiei Oltean. Este situată în satul Bologa, la 65 km de Cluj-Napoca, pe cursul râului Henț, zonă aleasă datorită calităților apei. Ferma se întinde pe o suprafață de 4.000 mp, are 15 bazine exterioare și o capacitate de producție totală de 30 de tone de pește", relatează europarlamentarul.

În apropiere, Ovidiu Oltean a investit și într-o fermă ecologică de păsări de carne. Antreprenorul spune că aceste două produse vor consolida baza băcăniilor sale și îl vor ajuta să se diferențieze pe piață. Ovidiu și Vasilena Oltean au demarat proiectul în 2013, iar producția de păstrăv ecologic a fost începută în 2017, cu o investiție de 700.000 de euro, din care 300.000 finanțare din fonduri europene.

"Domnul Ovidiu mi-a spus că fără sprijinul european nu putea dezvolta această afacere. Acum implementează al doilea proiect pe fonduri europene, de 1,2 milioane de euro, pentru deschiderea unui restaurant și a unui magazin. Păstrăvul ecologic de la Bolloga nu crește cât ai bate din palme.

Este nevoie între 12 și 18 luni să ajungă la 300-350 g, în timp ce prin procesul convențional are nevoie de 6-8 luni. Furajul folosit în hrana acestuia costă 12 lei/kg, îfață de furajul convențional, la 5 lei/kg. Fără temperaturi controlate și stimulatori de creștere sunt câțiva factori care influențează decisiv prețul final de cost. Indiscutabil însă, calitatea păstrăvului de Bolloga, unic în România, nu poate fi comparată cu nimic.

Problema majoră nu este producția, ci modalitatea în care reușești să îți vinzi produsele la prețuri rezonabile. Astăzi, păstrăvul ecologic de Bolloga are un preț subvenționat, dar nu de stat, ci de proprietar! Păstrăvul nu are subvenție la fel ca vaca, oaia, porcul ori găina, însă investitorul speră ca, la un moment dat, gustul să îi determine pe cumpăraturi să plătească prețul corect: nu 30 euro/kg, la fel ca în vest, deoarece nu avem aceleași costuri cu producția din punctul de vedere al salarizării, dar nici să nu fie pe departe mai mic.

Furajele sunt aduse din Austria, iar materialul biologic, adică icrele pentru ecloziune, tot de afară. Desfacerea pe piață a produselor a fost destul de dificilă, motiv pentru care familia Oltean a decis să soluționeze această problemă atât pentru ea, cât și pentru alți producători. Din păcate, nu există o asociere la nivelul crescătorilor de pești, așa cum se întâmplă la nivelul UE", remarcă Daniel Buda

„Ani de zile am făcut livrări la domiciliu cu duba frigorifică. Aceasta este o problemă a tuturor producătorilor mici și mijlocii din țară, pentru că în piețe ajung mai mult samsarii decât producătorii, iar relația cu supermarketurile este dificilă: un producător mediu se lovește de tot felul de provocări, iar prețul este foarte mic.

Atunci noi ne-am decis să investim într-o băcănie. Am deschis afacerea asta pentru a ne putea desface păstrăvul nostru și păsările de carne, dar și pentru a putea oferi celorlalți o variantă curată, simplă, de distribuție, fără stres că trebuie să ne supradimensionăm afacerea, ca atunci când intri în relație cu un supermarket” a explicat Ovidiu Oltean.

Familia a investit 200.000 de euro în două băcănii în Cluj, ce reunesc produsele ecologice și locale. Prima a fost deschisă în octombrie, într-o zonă a Clujului de unde veneau cele mai multe comenzi pentru păstrăv, și a necesitat o investiție de 120.000 de euro. Băcănia are un spațiu de comercializare a produselor, dar și o zonă de restaurant, unde se servesc mâncăruri preparate din ingredientele aflate la vânzare.

"În băcănie se găsesc produse locale variate, începând de la păstrăv proaspăt și afumat, preparate derivate cum este zacusca de pește, dar și alte produse sub brandul Bolloga, cum sunt siropurile sau murăturile, carne, mezeluri, lactate și brânzeturi, pâine, uleiuri presate la rece sau legume, precum și produse bio de import care nu se găsesc în România, cum sunt lintea sau quinoa. 

Conceptul este clădit pe ideea de sprijin, de colaborare, de promovare a produselor locale, dar mai ales pe ideea furnizării unei hrane de înaltă calitate. Încurajez consumatorii să aleagă produsele ecologice, să sprijine micii și marii fermieri, pentru că doar așa vom asigura supraviețuirea lor pe piață și accesul nostru la o hrană sigură", îndeamnă europarlamentarul clujean.

Comenteaza