Paszkany şi-a scos hotelul la vânzare

Paszkany şi-a scos hotelul la vânzare
Granata din Zorilor, cumpărat de Arpad Paszkany în 2009, Alex & George, operaţional din 2010, se numără printre afacerile care au ajus oficial pe piaţă.

Alături de mici pensiuni în cartiere sau unităţi de cazare în Floreşti, şi hotelurile de mari dimensiuni şi cunoscute ale municipiului caută cumpărători. Oficial sau neoficial.

Hotelul Granata din cartierul Zorilor se numără printre cele care apar în piaţă cu ofertă de vânzare. Hotelul are 54 de camere, dintre care 44 clasificate la 4* şi 10 la 3*, dar şi un restaurant cu 100 de locuri şi o sală de conferinţe cu 80 de locuri. Unitatea formată din două clădiri (parter şi două etaje, respectiv demisol, parter, patru etaje şi mansardă) are o suprafaţă construită desfăşurată de 2.800 mp şi dispune de un teren de 4.760 mp. Preţ solicitat: 3,9 milioane de euro plus taxa pe valoarea adăugată (4,8 milioane de euro), ceea ce înseamnă că fostul Rimini ar fi în 2013 cu 1 milion de euro mai ieftin decât în urmă cu patru ani. Potrivit datelor din piaţă de la vremea respectivă, la început de 2009 hotelul a fost cumpărat de Paszkany de la Gheorghe Fatol, printr-o tranzacţie cifrată la 5,8 milioane de euro.

Situat nu departe de Granata pe harta hotelieră a oraşului, Alex & George Boutique Hotel (deschis în 2010) e de asemenea în căutare de cumpărători. Proprietarii susţin că de fapt investiţia a fost realizată tocmai cu acest scop: vânzarea ulterioară. "Noi nu suntem din domeniul hotelier, activitatea noastră este cea de construcţii. Dar avem deja o experienţă de trei ani, iar hotelul merge bine, a ajuns chiar în anumite perioade la un grad de ocupare de 80%, aşa că nu ne grăbim să vindem. Dacă preţul oferit nu este cel pe care ni-l dorim, nu vindem", a precizat Alex Hanga, directorul societăţii Alex & George. "Au apărut hoteluri noi, altele au fost renovate, unii dintre cei care au apartamente nevândute le transformă în apartamente de închiriat, chiar în regim hotelier. Toate acestea mai taie din piaţă. Dar la Cluj orice hotel poate aduce bani dacă are servicii bune", a completat Hanga.

Hotelul aplasat pe Calea Turzii are o suprafaţă totală de 2.000 mp, 23 de camere, generează un venit mediu/zi de 735 de euro şi are o ocupare medie zilnică de 38%, potrivit datelor făcute publice de vânzător. Hotelul este oficial de piaţă de un an, iar de la primul preţ lansat (2,8 milioane de euro plus TVA), unitatea şi afacerea au ajuns acum la 2,3 milioane de euro plus TVA. "Au venit unele oferte, dar nu prea s-au apropiat de suma cerută. De fapt în Cluj toate hotelurile sunt de vânzare", spune Hanga.


Există, de asemenea, unităţi care nu apar public în piaţă ca fiind de vânzare, fiindcă proprietarii nu doresc acest lucru, însă confruntaţi cu o posibilă ofertă de achiziţie negocierile sunt deschise, spun şi cei care intermediază tranzacţii imobiliare. Aceasta în contextul crizei economice şi a concurenţei tot mai dure. Unităţi care au lansat în piaţă sute de camere noi în ultimii ani, în paralel cu scăderea tarifelor aplicate de hotelieri şi reducerea gradelor de ocupare au dus la afaceri tot mai dificile pentru hotelieri, după cum a explicat Sorin Rădoiu-Leş, directorul general al Topaz, care a reuşit recent să vândă o parte din hotelul de pe strada S. Albini.

Acesta susţine că piaţa clujeană abundă de unităţi scoase la vânzare. În cazul Topaz, una dintre puţinele tranzacţii din domeniu marcate în perioada recentă, spaţiile preluate de Universitatea Babeş-Bolyai vor fi folosite pentru amenajarea de săli de curs, de seminar şi de birouri profesorale pentru Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC). Mai precis, universitatea a preluat 1.937 mp, Topaz rămâne cu 17 camere şi o parte din spaţiile de servicii, iar valoarea tranzacţiei prin care FSPAC preia o parte din unitatea turistică de trei stele a fost de 1,37 milioane de euro.

Cea mai recentă tranzacţie pe acest segment este vânzarea fostului Continental, în acest caz însă situaţia este una ceva mai specială: imobilul este clasificat ca monument istoric, a stat neutilizat câţiva ani şi a fost în cele din urmă vândut prin intermedierea unui lichidator judiciar, compania proprietară fiind în faliment. Acesta a fost achiziţionat de Napocamin, societate controlată de Ioan Bene, cu 5 milioane de euro, printr-o tranzacţie încheiată chiar în această lună.

Comenteaza