Petrom îşi dublează profitul: 406 de milioane de euro

Petrom îşi dublează profitul: 406 de milioane de euro
Cea mai mare companie petrolieră din România estimează că va obţine în acest an un profit net de 1,827 miliarde de lei, dublu faţă de anul trecut, când a avut un câştig net de 908 milioane, potrivit unor documente care vor fi discutate în Adunarea Generală a Acţionarilor din 25 aprilie.

Compania şi-a bugetat venituri din vânzări, excluzând accizele, de 13,4 miliarde de lei. Petrom a prevăzut investiţii de 4,5 miliarde de lei pentru acest an, din care cea mai mare parte va merge către sectorul de explorare şi producţie (upstream). Pentru acest an reprezentanţii companiei estimează o valoare medie de 55 dolari/baril pentru ţiţeiul Brent, de referinţă pe piaţa europeană.
 
„Se estimează că marjele de rafinare vor înregistra o tendinţă descrescătoare în 2017, ca efect al creşterii preţului ţiţeiului şi al persistenţei. Declinul mediei anuale a producţiei este estimat a fi de până la 3% comparativ cu 2016, fără a include iniţiativele noi de optimizare a portofoliului”, au precizat reprezentaţii Petrom.
 
În ceea sectorul de downstream, este planificată o rată de utilizare a rafinăriei Petrobrazi de peste 90% în 2017. Se anticipează ca una dintre turbinele de gaze ale centralei electrice Brazi să rămână indisponibilă până în trimestrul III şi este planificată o oprire de trei săptămâni pentru cea de-a doua turbină în trimestrul II.

„Cererea de gaze în România ne aşteptăm să se menţină relativ stabilă, dar concurenţa şi presiunea pe marje vor creşte”, potrivit conducerii companiei. Principalii săi competitori pe piaţa românească sunt Rompetrol, LukOil, MOL. 

Comenteaza