Piața chiriilor în Cluj-Napoca: oferta a crescut, prețurile rămân cele mai mari din țară

Piața chiriilor în Cluj-Napoca: oferta a crescut, prețurile rămân cele mai mari din țară

La început de an, oferta de închirieri din marile centre regionale s-a majorat față de finele lui 2018, fără ca acest fapt să producă schimbări la nivelul prețurilor solicitate de către proprietari.

În primele trei luni din 2019, numărul apartamentelor și caselor disponibile spre închiriere în cele șase mari orașe ale țării (proprietăți finalizate înainte de anul 2000) s-a majorat cu 8% față de trimestrul anterior, ajungând la 17.020 de anunțuri (față de 15.690).

Potrivit Imobiliare.ro, cea mai consistentă ofertă de locuințe de închiriat se găsește în București, unde în T1 2019 au fost disponibile 8.380 de asemenea anunțuri (în creștere de la 7.600 în cele trei luni anterioare).

În perioada analizată, piața din Cluj-Napoca și-a recâștigat poziția secundă în clasamentul ofertelor de închiriere, aici fiind disponibile 2.790 de anunțuri, comparativ cu 2.440 în Timișoara, cea care a surclasat orașul de pe Someș trimestrul trecut.

Mai multe oferte în Cluj-Napoca 

Tendința generală de suplimentare a ofertei de locuințe disponibile spre închiriere a fost resimțită trimestrul trecut doar în patru dintre cele șase mari orașe analizate. Procentual, cele mai mari creșteri din acest punct de vedere au fost consemnate în Brașov (+25,6%), Cluj-Napoca (+18,7%), Iași (+12%) și București (+10,2%).

Scăderi au avut loc în Timișoara (-6,7%) și Constanța (-4,2%). Și raportat la ultimele 12 luni, oferta de închirieri s-a majorat, marja cumulată de creștere în centrele regionale fiind de 4%. Și în acest caz, patru din șase orașe au înregistrat creșteri (cu un maximum de +25% în Cluj-Napoca), iar celelalte două scăderi (-5% Bucureștiul și -2% Iașiul).

Cât despre anunțurile de închiriere nou introduse pe piață, datele analizate relevă un avans general de 14,7% în primul trimestru din 2019 față de ultimul pătrar din 2018. Și acest indicator a evoluat diferit în piețele supuse analizei: a consemnat creșteri în Brașov (29,9%), Cluj-Napoca (27,7%), Iași (19,2%), București (18,7%) și scăderi în Timișoara (-7,5%) și Constanța (-3,6%).

Față de aceeași perioadă din 2018, numărul anunțurilor de închiriere nou introduse pe piață în primul trimestru al anului curent a fost, per ansamblu, cu 13,3% mai mare. Creșteri din acest punct de vedere au fost înregistrate în toate piețele analizate, pe primul loc situându-se Cluj-Napoca (+27,3%), urmat de Brașov (+21%), Timișoara (+17,8%), Constanța (17%), București (+9%) și, respectiv, Iași (+0,4%).

Chiriile din Cluj, cele mai scumpe din țară 

Piața închirierilor de apartamente s-a menținut, în perioada analizată, la un nivel stabil din punctul de vedere al prețurilor solicitate de către proprietari. Și pe acest segment de piață, Cluj-Napoca se situează pe primul loc în clasamentul celor mai mari prețuri medii.

Aici, un apartament cu două camere de tip confort 1, construit între anii 1980 și 2000, poate fi închiriat în continuare cu 400 euro/lună. O ușoară scădere a pretențiilor proprietarilor a avut loc în București, unde prețul mediu solicitat pentru o locuință similară a ajuns la 360 de euro pe lună (față de 370 de euro).

La începutul acestui an, și chiriile medii din Iași și Timișoara, alte centre universitare importante, au rămas, practic, la un nivel constant. În aceste două orașe, un apartament de același tip, cu o suprafață utilă cuprinsă între 50 și 60 mp, costă, în medie, 300 de euro pe lună (la fel ca în trimestrele anterioare). În Brașov, valoarea medie de închiriere pentru o asemenea proprietate s-a menținut la 310 euro.

În ciuda unor mici variații pe alocuri, stabilitatea pieței închirierilor poate fi observată și în reședințele de județ cu cele mai accesibile chirii. În Drobeta Turnu-Severin, un apartament cu două camere poate fi închiriat cu 155 de euro pe lună (în ușoară creștere de la 150 de euro pe lună).

Un chiriaș va trebui să scoată din buzunar 170 de euro pe lună în Reșița și, respectiv, în Râmnicu Vâlcea (la fel ca trimestrul trecut). Pe de altă parte, un apartament bicameral va costa 175 de euro pe lună în Zalău (în scădere de la 180 de euro pe lună) și, respectiv, în Sfântu Gheorghe.

Comenteaza