Piața rezidențială de lux, în creștere la Cluj

Piața rezidențială de lux, în creștere la Cluj

Orașele București, Cluj-Napoca și Timișoara au cea mai mare cerere pentru locuințe din segmentele premium și de lux în România.

Calculele agenției imobiliare SVN Romania arată că piața rezidențială premium și de lux din București atrage tranzacții anuale de 250 de milioane de euro, conform raportului Residential Market Genome 2020.

La nivel național, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Constanța, Sibiu și Iași au înregistrat cele mai bune rezultate, în timp ce piețele rezidențiale regionale de dimensiuni mai reduse, precum Oradea, Pitești și Craiova, au beneficiat din plin de efervescența înregistrată pe piața rezidențială, potrivit Economica.net.

16.000 de locuinţe noi ar putea fi livrate în 2020 în București. La 1.350 euro/mp, acestea se pot cumpăra cu 100 de salarii medii. Alte 9.000 de apartamente și case se află în diferite stadii de dezvoltare în capitală și împrejurimi, cu termene de livrare anunțate pentru 2021.

Gradele ridicate de absorbție ale locuințelor finalizate în București, de 75% în medie până la predarea proiectelor, au fost obținute într-un context în care accesibilitatea achiziționării unei noi locuințe în capitală a ajuns la cel mai bun nivel din istoria modernă a pieței, potrivit indicelui calculat de SVN.

În august (ultima lună cu date referitoare la salariul mediu net) erau necesari 8,3 ani sau sub 100 de salarii medii pe economie la nivel național (677 de euro) pentru achiziționarea unui apartament nou cu două camere în București (50 m suprafață utilă, 1.350 euro / mp).

În 2008, erau necesare 393 de salarii medii pe economie pentru achiziționarea unui apartament nou în capitală, sau 33 de ani. Segmentul mass market, caracterizat prin proiecte amplasate în interiorul marilor cartiere sau la marginea orașului, a redevenit majoritar pe piață, cu 55,5% din noua ofertă.

Comenteaza