Plaja urbană "made in Cluj" din centrul Oradei, desființată de primărie

Plaja urbană "made in Cluj" din centrul Oradei, desființată de primărie

Comisia de urbanism a municipiului Oradea a respins propunerea companiei Brain Agency Cluj (BAC) de a amenaja o plajă urbană în zona centrală a localității.  

Specialiștii din Comisia municipală de urbanism şi amenajare a teritoriului (CMUAT) au votat împotriva avizului de oportunitate cerut de BAC pentru amenajarea plajei, potrivit Bihoreanul. Aceasta a organizat în trecut festivaluri de tip street food și a început să amenajeze, fără a deține autorizaţie, o plajă urbană pe malul drept al Crişului Repede, mai jos de Podul Intelectualilor. După avizul negativ, BAC va trebui să elibereze locația.

Primarul Florin Birta, preşedintele CMUAT, a demarat un sondaj pe internet pentru a vedea ce îşi doresc orădenii. "Am lansat sondajul pentru că, deşi specialiştii s-au pronunţat, în CMUAT se putea veni cu o altă variantă. Am vrut să ascultăm vocea orădenilor, ca să închidem subiectul, să putem lua o decizie finală".

La sondajul de pe Facebook s-au înregistrat 10.000 de răspunsuri, dintre care 58,3% pentru amenajarea plajei, iar 41,7%, împotrivă. În ciuda faptului că sondajul de pe internet a înclinat balanţa pentru plaja urbană, edilul a decis să se opună.

"Diferenţa este sensibilă, nu covârşitoare, aşa că am ales să menţinem avizul negativ din CMUAT şi să nu permitem organizarea acestui eveniment în acest loc. Din ce am observat, oamenii nu sunt împotriva evenimentului, ci a locaţiei.

Am comunicat organizatorilor că nu suntem de acord cu amenajarea în această locaţie. Noi le-am propus să ia în considerare zona Silvaş, dacă vor dori, vor putea propune acolo o amenajare", a mai declarat Birta. Clujenii ar putea propune CMUAT un nou proiect, pentru zona centrală, dar edilul s-a arătat convins că n-o vor face. "S-a luat o decizie, le-am comunicat-o şi cred că au înţeles", a spus Birta.

Majoritatea specialiştilor din CMUAT s-au opus. "Motivele invocate au fost că acele food truck-uri pot afecta iarba, construcţiile provizorii, iar zona centrală Art Nouveau nu se potriveşte cu o asemenea amenajare", a declarat primarul. Organizatorii au fost amendați cu 500 de lei de către municipalitatea orădeană deoarece au început montarea platformelor fără autorizaţie, cu obligația de intrare în legalitate. 

Regulamentul local pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor în zone publice prevede că orice astfel de activitate, inclusiv amplasarea de terase, chioşcuri şi alte structuri de vânzare, trebuie să aibă acordul municipalităţii. Organizatorii voiau să amplaseze mai multe food truck-uri de unde orădenii să cumpere mâncare şi băutură, garantând că accesul pe plajă nu va fi condiţionat de achiziţia acestor produse.

Aceștia au stabilit un acord pentru amenajarea din centrul orașului cu Aido Grup, care deţine restaurantul Mediterana, de pe malul stâng, şi care a concesionat de la Administrația Bazinală a Apelor zona malurilor râului, între cele două poduri.

Etichete
Comenteaza