Plantațiile bio din Cluj, afectate de ploi. Se strică zmeura

Plantațiile bio din Cluj, afectate de ploi. Se strică zmeura

Suprafețele cultivate cu zmeură în zona Clujului sunt afectate în această perioadă de prezența masivă a ploilor, după un lung interval secetos, avertizează întreprinzătorii de la Bio Farm Recea Cristur (BFRC).

“La începutul sezonului ne-am plâns de secetă, iar acum de prea multe ploi. Parcă echilibrul care exista în natură începe să se piardă, iar efectele se văd cel mai bine în agricultură.

Am avut parte de o săptămână foarte grea. În zilele cu ploaie nu am putut să culegem fructele și oricum cea mai mare parte a lor erau date pe jos de vânt. Când nu plouă și se pot culege, sunt pline de apă, tocite și multe cu mucegai.  

Le alegem la cules pe cele mai frumoase dar tot mai rămân multe imperfecte și deși la început eram triști din cauza acestui lucru trebuie să înțelegem cu toți că așa e natura, imperfectă.

Nu o să găsiți la noi doar boabe de revistă ci forma, gustul și textura lor vor fi întotdeauna influențate de vreme și în privința asta efectiv nu avem cum să intervenim.

Așa e zmeura noastră acum: plouată, moale, se strică repede dar cu toate imperfecțiunile ei e singura zmeură certificată ecologic din zonă și printre puținele existente în țară iar asta o face să fie specială”, au relatat aceștia.

BFRC a fost înființată în 2015 de către antreprenorii clujeni Alexandru și Ana-Maria Pop. Obiectul principal de activitate este producerea și desfacerea fructelor de pădure, fiind o afacere de familie.

Ferma este localizată la 45 km de municipiul Cluj-Napoca. Terenul plantat este de 1 ha de zmeur Willamette, Polka, Glen Ample, 2 ha de coacăz negru Tisel, Tiben, Ruben, Gofert și o suprafață experimentală cu coacăz roșu, afin, agriș. Din 2017, proprietarii au demarat procesul de obținere a certificării bio.

Comenteaza