Platformă video anticoronavirus, creată de o echipă din Cluj și Londra

Platformă video anticoronavirus, creată de o echipă din Cluj și Londra

Un start-up clujeano-londonez a dezvoltat o platformă de videoconferință ce poate fi utilizată pentru pretriajul cazurilor suspecte de coronavirus și pentru monitorizarea pacienților infectați.

Toughtin a dezvoltat o aplicație de videoconferințe, care funcționează direct din browser-ul utilizatorului, fără a fi nevoie să fie descărcată din magazinele de profil, de genul Google Play sau APP Store. În acest mod, consideră dezvoltatorii ei, sistemul va fi mult mai accesibil publicului larg, inclusiv celor care nu sunt deloc familiarizați cu tehnologia.

Aceștia au luat deja legătura cu Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) pentru a dona software-ul autorităților în scopul folosirii sale pentru a-i monitoriza de la distanță pe pacienții infectați cu noul coronavirus, care au simptome ușoare sau sunt asimptomatici.

Cosmin Filipaș, CEO al Toughtin, a povestit că ideea unui astfel de produs a venit în urma mai multor experiențe personale, care i-au arătat că există nevoia unei platforme video, care să fie ușor accesibilă mai ales celor care nu sunt prieteni cu tehnologia. Cea mai dură  dintre aceste experiențe a vizat un prieten, suspect de coronavirus, și procesul prin care a trecut până a aflat rezultatul final al testelor.

“Un amic a intrat în contact cu o persoană despre care s-a descoperit, ulterior, că e infectată cu noul coronavirus, așa că perioada din momentul în care a aflat acest lucru și până când a venit rezultatul testului a fost foarte grea. Un videocall cu un doctor care l-ar fi monitorizat mai des l-ar fi ajutat enorm, nemaivorbind de faptul că putea salva vieți.

Au fost foarte multe cazuri, chiar și în România, în care pacienții au evitat să meargă la spital, deși nu aveau o stare de sănătate bună, tocmai pentru că le era teamă, au fost cazuri de copii cu febră mare, fără să fie infectați cu COVID-19, care nu au fost duși la timp la un medic, din cauză că părinților le-a fost frică să meargă la spital, și au decedat.

Tocmai de aceea, un videocall foarte rapid putea soluționa problema, interacțiunea cu un doctor ar fi fost salvatoare. Deja am luat legătura cu ADR pentru a dona software-ul autorităților. Credem că e o variantă foarte la îndemână pentru a-i monitoriza de la distanță pe pacienții infectați cu noul coronavirus care au simptome ușoare sau sunt asimptomatici ”, a explicat Filipaș.

Acesta a dezvăluit că a reușit să creeze această platformă, împreună cu asociatul său din Londra, într-un timp de numai trei săptămâni, cu o investiție inițială de 15.000 de euro. Suma a provenit exclusiv din fonduri proprii, însă deja există discuții cu potențiali investitori. Ținta pentru acest an este de a aduce cel puțin 100 de companii care să folosească noul serviciu de video call, mai spune Filipaș.

“Investiția a provenit din fonduri proprii, însă am purtat deja discuții cu posibili parteneri, oameni de afaceri din Canada s-au arătat interesați de o investiție, așa că pot să spun că există deschidere. În primă fază, ca și model de business, urmărim să aducem 100 de companii, până la finalul anului, care să devină clienți sau abonați ai platformei”, a spus Cosmin Filipaș.

Comenteaza