Poligonul Militar din Florești se vrea mutat pentru Centura Metropolitană. "Economie de 20 de milioane €"

Poligonul Militar din Florești se vrea mutat pentru Centura Metropolitană. "Economie de 20 de milioane €"

Viitoarea Centură Metropolitană să treacă pe actualul teritoriu din comuna Florești ocupat de Poligonul Militar, care să fie mutat în altă parte a județului, propune un deputat clujean.   

"Analizând propunerile de trasee ale Centurii Metropolitane în zona Florești, am identificat o mare oportunitate în adoptarea unui traseu care să traverseze Poligonul Militar. Primul avantaj este o reducere aproximativă de 20 de milioane de euro comparativ cu celelalte opțiuni.

În plus, văd o oportunitate reală în dezvoltarea unui parc industrial sau a unei alte investiții de interes public (un aqua park), fructificând potențialul creat de autostradă, existența Someșului și a liniilor electrice de 110 kV din apropiere. Totul poate fi realizat, dacă vom găsi o soluție potrivită de relocare a poligonului într-o altă zonă din județ", spune Viorel Băltărețu.

Acesta a făcut apel către autoritățile responsabile - armată, autorități locale, consiliul județean, guvern, Primăria Florești - să lucreze la o soluție comună.

"E esențial ca decizia să fie luată repede, în următoarea lună. În cadrul unei viziuni pe termen mediu, relocarea poligonului era oricum inevitabilă. În 5-10 ani, acesta va fi prea aproape de zona locuită, iar activitatea de aici va pune în pericol calitatea vieții cetățenilor ce locuiesc în zonă.

Am avut discuții de principiu cu reprezentanți ai autorităților responsabile - Primăria Florești, Comandamentul Armatei a IV-a, Guvernul României, Agenția de Protecție a Mediului. Au fost de acord, în principiu, cu soluția. Acum, avem nevoie de o colaborare între aceste instituții, pentru a evita blocajele.

Din discuțiile avute cu reprezentanții Tetarom și Invest România, am aflat că există cereri concrete pentru peste 200 ha în parcurile industriale din Cluj, spații care nu sunt disponibile. Pierdem astfel oportunități pentru crearea unor noi locuri de muncă în județul nostru", a spus deputatul.

Primăria Cluj-Napoca a găzduit o şedință de dezbatere publică online a alternativei finale a planului urbanistic zonal pentru Transregio Feleac 35 și a drumurilor de legătură la aceasta. Centura este programată pe traseul Gilău – Florești – Făget Borhanci – Sopor - Someșeni - Apahida. Investiţia în centura de 42 km va depăşi 250 de milioane de euro, din care 150 de milioane bani europeni.

Comenteaza