Pomicultorii ardeleni şi-au făcut platformă pe internet

Pomicultorii ardeleni şi-au făcut platformă pe internet
Un proiect care tratează aspecte precum dispariția soiurilor şi varietăților pomicole locale, abandonul livezilor tradiționale utilizate extensiv sau degradarea biodiversității a fost lansat în spaţiul virtual.

Acesta a fost inițiat în cadrul programului „Conservarea livezilor extensive și a soiurilor pomicole locale – elemente cheie ale peisajului tradițional din Transilvania” și reprezintă un spațiu pe internet unde persoanele interesate de acest domeniu pot interacționa, schimba idei, păreri și practici de pomicultură. Website-ul livada-batraneasca.ro are ca scop crearea unei platforme de colaborare între inițiativele interesate de prevenirea abandonului livezilor tradiționale, precum și de a oferi informații pertinente despre cultura livezilor.
 
Iniţiatorii proiectului susţin că au identificat nevoia unei clasificări care să încadreze și să descrie aceste soiuri, pentru a putea fi cât mai bine întreținute și valorificate. „Dispunem de o moștenire pomicolă incredibilă, care astăzi se mai poate vedea în câteva locuri încă nemodernizate, ca și curțile vechilor parohii, din mediul rural. Din păcate, aceste soiuri foarte valoroase sunt uitate în livezi sau curți și sunt înlocuite de puieții cumpărați din comerț, care nu se compară cu soiurile tradiționale în ceea ce privește gustul, întreținerea și durata de viață. 
 
Am încercat să identificăm cât mai multe persoane, asociații sau organizații care să fie interesate de acest subiect și care să își dorească să contribuie la perpetuarea livezilor tradiționale. Am descoperit, pe lângă mulți oameni foarte pasionați, că există o serie de lacune în ceea ce privește identificarea corectă a soiurilor, dar și întreținerea livezilor și a pomilor tradiționali. Pomicultorii din România au un spațiu unde se pot informa, pot cere păreri pertinente sau pot intra în legătură cu o altă entitate care să îi susțină”,
adaugă Cosmin Moga, de la Ecotransilvania.
 
Asociația a fost înființată de un grup de tineri ecologi din Sighișoara, pasionați de ocrotirea valorilor naturale deosebite ale României. Echipa numără trei doctori în biologie și doi doctoranzi ce studiază impactul omului asupra biodiversității, relația dintre modurile de utilizare ale terenurilor, diversitatea organismelor vegetale și animale. Din 2011 Ecotransilvania și Ecochoice au în custodie cele 4.600 ha ale ariilor naturale protejate din Bazinul Fizeșului (Cluj). Proiectul este asigurat prin granturile SEE 2009 - 2014 din cadrul Fondului ONG din România. 

Comenteaza