Porsche testează mașina autonomă la Cluj. “Încercăm să o învățăm cu șoferii agresivi”

Porsche testează mașina autonomă la Cluj. “Încercăm să o învățăm cu șoferii agresivi”
Demonstrație de autonomie cu un Porsche Cayenne, în Germania | Foto: The News Market

Echipa de cercetare Porsche Engineering România (PER) de la Cluj familiarizează sistemul de conducere autonomă a vehiculului cu șoferii care urmează să îi taie calea.  

“Parteneriatul nostru cu universităţile tehnice a deschis o lume plină de oportunităţi nu doar pentru noi, dar şi pentru studenţi şi profesori. Învăţăm acum nu doar să visăm, ci şi să ne urmărim visurile până când acestea devin realitate şi apar pe modelele de serie – la început ca opţionale, iar apoi ca funcţii standard – în tot ceea ce ţine de viitorul automobilelor”, a declarat Marius Mihailovici, director general al PER, conform Business Magazin.

Acesta conduce compania implicată în proiecte de inteligenţă artificială pentru maşini autonome, subsidiară a gigantului german. Compania a încheiat anul 2019 cu o echipă de 200 de angajaţi, iar până la sfârşitul acestui an anunţă că vrea să ajungă la 240 de salariați cu normă întreagă şi la 24 de studenţi stagiari.

Unul dintre proiectele la care lucrează este un sistem care să înveţe maşinile despre condusul agresiv şi cum să reacţioneze la acesta. Oamenii sunt fiinţe intuitive, fapt care le permite să anticipeze când un alt şofer urmează să le taie calea, iar echipa de la Cluj încearcă să înveţe acest lucru şi maşinile, prin sisteme care deschid calea spre automobilele autonome ale viitorului, spune managerul PER.

Comenteaza