Preavize pentru 134 de angajaţi de la Mechel

Preavize pentru 134 de angajaţi de la Mechel
Salariaţii ai combinatului siderurgic din Câmpia Turzii şi-au primit luni previzele. E vorba despre muncitorii anunţaţi la sfârşitul lunii iunile că vor fi disponibilizaţi.

Aceştia vor primi trei salarii compensatorii, potrivit contractului colectiv de muncă. Începând din 5 noiembrie, combinatul de la Câmpia Turzii va funcţiona doar cu 230 de angajaţi. 134 de oameni, care se află în şomaj tehnic, vor intra în şomaj definitiv, potrivit unei decizii a patronatului, la începutul lunii noiembrie.

„Cei 134 de angajaţi şi-au primit azi (ieri, n. red.) preavizele, care sunt pentru 20 de zile lucrătoare. Asta înseamnă că undeva prin 5 noiembrie să li se desfacă contractele de muncă. Oamenii vor primi trei salarii compensatorii, potrivit contractului colectiv de muncă", a declarat ieri Ioan Pascu, liderul Sindicatului Industria Sârmei Câmpia Turzii. El a precizat că cei 230 de angajaţi care o să mai rămână au de lucru, în condiţiile în care există materie primă la combinat.

„Se mai lucrează în campanii. Producţie există şi comenzi pe luna octombrie. Avem şi materie primă", a precizat Pascu. Sindicatul Mechel a contestat în iulie, la Tribunalul Cluj, măsura concedierii colective în cazul a 148 de angajaţi. Reprezentanţii salariaţilor au arătat atunci că decizia a fost ilegală pentru că nu s-a justificat nici din punctul de vedere al producţiei, dar nici din punct de vedere financiar, combinatul având încasări şi pentru luna iunie. Cele 230 de persoane care continuă lucrul în combinat aşteaptă reorganizarea propusă de administratorul judiciar.

„La Mechel Câmpia Turzii mai rămân circa 230 de persoane care aşteaptă depunerea de către administratorul judiciar a planului de reorganizare judiciară, în 5 decembrie, pentru a vedea care va fi viitorul combinatului. Acesta plan trebuia depus mai demult, dar s-a tot amânat depunerea lui", a completat Pascu, citat de Mediafax. Potrivit sindicaliştilor, la Câmpia Turzii nu se vor mai face disponibilizări, însă în tot grupul Mechel din România vor rămâne 1.500 de angajaţi.

Combinatul din Câmpia Turzii este a treia fostă companie a grupului Mechel care a solicitat intrarea în insolvenţă, în 22 martie. Alte două companii care au fost deţinute de grupul rus în România, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila, au intrat în insolvenţă în februarie şi martie. Mechel a vândut în februarie, pentru preţul simbolic de 230 de lei combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.


Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila. Invest Nikarom, înregistrată în România, are ca asociaţi în părţi egale pe Victor Chumakov (58 de ani) şi pe Svetlana Chumakova (55 de ani), ambii cu cetăţenie rusă. Combinatul Mechel Câmpia Turzii, intrat în insolvenţă în aprilie, şi-a reluat în 20 mai activitatea de producţie.

Comenteaza