Foto Premieră europeană la Cluj: Orange testează 5G

Premieră europeană la Cluj: Orange testează 5G
Floreștiul a fost desemnat pentru primele încercări cu noua tehnologie | Foto: Orange
Premieră europeană la Cluj: Orange testează sistemul 5G
Premieră europeană la Cluj: Orange testează sistemul 5G
Premieră europeană la Cluj: Orange testează sistemul 5G
Premieră europeană la Cluj: Orange testează sistemul 5G
Premieră europeană la Cluj: Orange testează sistemul 5G

Francezii de la Orange au anunțat primele teste ale tehnologiei 5G din România, în comuna clujeană Florești, cu 15 persoane fizice, o companie și o instituție publică. Este utilizată tehnologia multi-vendor fixed wireless access: internet Wi-Fi la viteze de internet prin fibră.

„Orange s-a remarcat pe piaţa din România ca pionier al inovaţiei în tehnologie, adusă mereu cu scopul de a oferi clienţilor cea mai bună experienţă de utilizare.

Facem un pas important şi testăm în premieră o rețea 5G. E un test care ne aduce mai aproape de viitor, o oportunitate să înţelegem mai bine modul în care tehnologia se comportă în condiţii reale de utilizare, provocările ce pot apărea în procesul de implementare a noilor tehnologii, precum şi avantajele pe care le poate aduce clienților noștri, rezidențiali sau business. Până în 2025, o treime din traficul din Europa va fi susținut de rețeaua 5G”, a menționat Liudmila Climoc, Director Executiv al Orange România.

“Ne întrebam la expoziția de la Barcelona care va fi prima companie care va implementa în România tehnologia 5G, iată că acest lucru se întâmplă. Anul viitor România va deține președinția Consiliului European și este bine că țara noastră se remarcă în introducerea acestor tehnologii inovatoare”, a menționat Maria Manuela Catrina, Secretar de Stat în Ministerul Comunicațiilor. Aceasta a precizat că la nivelul guvernului a fost creat un grup de lucru pentru definirea strategiei pe 5G, alături de alte ministere și cu autoritățile locale.

Primăria Florești, inclusă în primele teste ale 5G

“Testul a început acum o lună, cu 15 clienți. Am testat tehnologia și la nivel business-to-business, cu ajutorul Carrefour Market. 5G e important și din prisma obiceiurilor de consum ale utilizatorilor. În ultimii trei ani, consumul de video a crescut cu 14%, iar streaming-ul înseamnă acum 58% din traficul de internet al Orange România",  a spus Yves Martin, Director de Marketing al Orange România .

“Strategia noastră pentru 2020 e cea a conectivității diverse. Avem cea mai amplă rețea 4G aici, în România, ș  am vrut să menținem acest avantaj și cu 5G. Sunt mai multe elemente ce pot fi conectate la internet, nu numai telefoanele mobile: mașini autonome, roboți, drone, rețele de senzori. Avem nevoie ca 5G să fie în viața oamenilor între 2020 și 2030", spune Arnaud Vamparys, VP Radio Access Networks  la Orange.

5G a fost testat și în cadrul Primăriei Florești. Tehnologia se remarcă prin viteză, accesibilitate și elimină necesitatea instalării de cabluri, aducând un beneficiu pentru zonele istorice și rezidențiale unde sunt restricţii în instalarea fibrei optice. Primele licențe pentru frecvențe 5G ar putea fi accesibile în România din 2019, estimează oficialii companiei.

Clienţii au fost încurajaţi să folosească simultan aplicaţii ce presupun un consum mare de resurse

Orange România, Samsung şi Cisco au anunţat rezultatele primului test realizat în condiţii reale de utilizare a unei reţele 5G multi-vendor de tip acces radio la punct fix (Fixed Wireless Access- FWA). Testul se desfășoară în perioada 1 iunie  - 16 iulie în Florești, în premieră la nivel european. În noua arhitectură, terminalul fix 5G se conectează prin intermediul undelor radio la o staţie de bază 5G.

Utilizatorul are acces la internet prin Wi-Fi sau cablu, cu performanţă similară conexiunii prin fibră, prin intermediul unui router conectat la terminalul fix 5G. Staţia de bază radio, componentă a reţelei de access virtualizate, se conectează prin intermediul reţelei de fibră optică la reţeaua Core virtualizată, instalată în centrul de date Orange. Pentru a testa capacitatea reţelei în condiţii reale de utilizare, clienţii au fost încurajaţi să folosească simultan aplicaţii ce presupun un consum mare de resurse, precum conţinut video 4K sau cloud gaming.

Clujul a deschis drumul pentru viitoarea rețea

Noua tehnologie de acces fix radio reprezintă un pas important pentru furnizarea de servicii comerciale 5G, oferind clienţilor rezidenţiali o experienţă similară celei de fibră, însă livrată cu ajutorul unei soluţii wireless fixe. FWA foloseşte semnal radio în unde milimetrice în banda de 26GHz, pentru a oferi viteze de 1Gbps în condiţii reale de utilizare, pe distanţe ce pot ajunge şi la 1km de staţia de bază, o îmbunătățire semnificativă în comparație cu ceea ce se poate obține astăzi prin tehnologia LTE,  în condiții similare.

Măsurătorile realizate în timp real au arătat o viteză agregată de 3Gbps pe o celulă 5G în downlink, capacitatea totală a sistemului putând să atingă 6Gbps pentru spectrul alocat acestui test. Testul din Floreşti deschide calea către viitoarea reţea 5G, ce promite beneficii semnificative, pornind de la viteze ridicate, acces nelimitat la diferite tehnologii wireless, întârzieri foarte mici, dar și eficiență operațională crescută, conectare simultană a unui număr foarte mare de dispozitive, precum şi flexibilitate pentru viitoare integrări.

Comenteaza