Presiuni pentru locuințe sociale la Cluj. “În 2 ani, nu în 20!”

Presiuni pentru locuințe sociale la Cluj. “În 2 ani, nu în 20!”
Presiuni pentru locuințe sociale la Cluj. “În 2 ani, nu în 20!”
Presiuni pentru locuințe sociale la Cluj. “În 2 ani, nu în 20!”

Coaliția Blocul pentru Locuire a lansat o campanie prin care își propune să forțeze mâna viitorilor primari din cele mai mari orașe ale țării să atribuie locuințe sociale în termen de maximum doi ani de la depunerea cererii.

La începutul lunii septembrie, pe fondul alegerilor locale ce vor aduce o nouă componență a consiliului local, aceasta a lansat în București, Cluj-Napoca și Timișoara campania” ​Locuințe sociale în 2 ani, nu în 20!​”.

Ea are ca scop promovarea​ unui proiect de hotărâre de consiliu local privind obligația administrației publice locale de acordare a locuințelor sociale, în maximum 2 ani de la depunerea cererii, tuturor cetățenilor îndreptățiți.

Campania se bazează pe experiențele miilor de persoane ce au depus solicitări pentru locuințe sociale de-a lungul ultimilor 15-20 de ani în București, Cluj-Napoca și Timișoara.

“Faptul că primăriile prioritizează interesele dezvoltatorilor imobiliari în dauna localnicilor cu venituri mici, mulți chiar aflați în pragul sărăciei, nu este o noutate, ci este realitatea în care ne găsim ca urmare a lipsei de interes real față de oamenii de rând. Astfel, ca expresie a acestei direcții de „dezvoltare”, nenumărate persoane așteaptă o locuință socială chiar din1996, de când legea locuinței este în vigoare.

Campania noastră vine ca răspuns la criza creată de politicile de locuire pentru profit ale administrațiilor locale și centrale. ”​Locuințe sociale în 2 ani, nu în 20! include lansarea petiției cu același nume pentru a fi semnată de către locuitorii din București, Cluj-Napoca și Timișoara”, susțin promotorii inițiativei.

Petiția, însoțită de listele de semnături, va fi prezentată în octombrie noilor consilieri locali alături de propunerea hotărârii de consiliu local privind acordareade locuințe sociale în maximum 2 ani de la depunerea cererii.

“Această măsură ar contribui semnificativ la îmbunătățirea situației locative în cele trei orașe și, în egală măsură, ar reprezenta o măsură incipientă de repararea politicilor de locuire de până acum, exprimate prin privatizări, evacuări și demolări”, spune Veda Popovici, unul dintre inițiatori.

Comenteaza