Prețul banilor europeni. Tarom dă afară oameni ca să economisească 8 milioane de euro

Prețul banilor europeni. Tarom dă afară oameni ca să economisească 8 milioane de euro

Unul dintre principalii operatori de pe Aeroportul Cluj, compania de stat Tarom, va apela la concedieri în cadrul procesului de restructurare convenit cu Comisia Europeană (CE). 

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Tarom a inițiat proiectul de restructurare a personalului, una dintre componentele esențiale ale planului de redresare a companiei. Măsura face parte dintr-un program extins de procedee în baza căruia CE a aprobat statului român acordarea unui împrumut de salvare pentru TAROM la începutul anului trecut.

Ulterior, compania a prenotificat CE, în 24 august 2020, planul de restructurare în vederea obținerii unui ajutor de stat pentru următorii cinci ani. În contextul pandemiei, ca urmare a instituirii restricțiilor de călătorie, atât la nivel național, cât și la nivel european și global, transportul aerian de pasageri a înregistrat o scădere semnificativă în 2020 (60% față de anii anteriori), generând pierderi însemnate pentru operatorii din sector.

"Într-un context de piață extrem de dificil, redresarea companiei într-un termen scurt a devenit critică, fiind necesar ca măsurile de reducere de costuri implementate deja în perioada de lock-down (șomaj tehnic pentru categoriile de personal cu activitate redusă, desființarea mai multor agenții interne și externe, implementarea unui program de plecări voluntare, reducerea cheltuielilor de operare, conservarea aeronavelor la sol) să fie dublate de măsuri cu impact pe termen mediu și lung

Prin restructurarea de personal, TAROM urmărește dimensionarea optimă a organizației în raport cu volumul de activitate curent și estimat pentru anii următori, urmărindu-se reducerea costurilor cu personalul, dar și o distribuire eficientă a activităților la nivelul companiei. 

Implementarea acestei măsuri prevede parcurgerea mai multor etape legale privind evaluarea și departajarea personalului supus restructurării pe baza unor concursuri cu criterii transparente, echitabile, comunicate tuturor celor implicați, încheierea raporturilor de muncă cu angajații supuși concedierii în urma procesului de departajare", precizează conducerea Tarom.

Durata estimată pentru implementarea măsurii este de șase luni, conducând la o reducere medie anuală a costurilor de personal estimată de Tarom la 8 milioane de euro. Alte măsuri pe termen mediu din planul de restructurare vizează optimizarea flotei de aeronave, optimizarea comercială și a costurilor. Pe Aeroportul Cluj mai operează zboruri de linie Wizz Air, Blue Air, Lufthansa, Ryanair, Turkish Airlines.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza