Prețurile apartamentelor din Cluj, imune la pandemie

Prețurile apartamentelor din Cluj, imune la pandemie
Marii dezvoltatori rezidențiali nu și-au oprit proiectele la Cluj-Napoca | Foto: Grand Park

Tranzacțiile imobiliare s-au diminuat foarte mult la apariția pandemiei, dar scăderile de preț la Cluj au rămas nesemnificative, susțin cercetătorii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA).

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

“Evoluția pieței imobiliare a fost afectată de contextual general, astfel încât numărul de tranzacții de vânzare-cumpărare la nivel județean arată, conform Agenției Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliară, o scădere dramatică în lunile martie și aprilie (-47% la nivel național, respectiv scădere de peste 80% în unele județe), urmată de o revenire la fel de accelerată (aproape în formă de “V”).

Chiar și în condițiile acestei reduceri drastice a numărului de tranzacții, prețurile de vânzare nu au scăzut în mod semnificativ în orașele mari (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov) scăderile de prețuri în lunile pandemiei abia ating 3% (în contextul crizei din 2008-2009, scăderile de prețuri au fost cu o ordine de mărime mai mari, atingând chiar și -33%)”, menționează raportul FSEGA.

Specialiștii FSEGA din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) au realizat, în cadrul proiectului cu tema "COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor" efectele pe care le-au avut asupra economiei românești primele 200 de zile de la apariția primului caz de infectare cu noul virus declarat în țară.

Principalele concluzii formulate arată că în primele 200 de zile ale pandemiei au fost efectuate 2,04 milioane de teste și au fost confirmate 103.495 cazuri de coronavirus, 43.025 de persoane fiind vindecate, în timp ce 4.163 au decedat, numărul cazurilor active la 13 septembrie fiind de 56.307.

În ceea ce privește evoluția economiei, efectele pandemiei au început să fie resimțite încă din primul trimestru al anului, fiind intensificate în trimestrul doi. Economia românească a înregistrat scăderi profunde în cel de-al doilea trimestrul, cu 12,3% mai accentuate decât în primul trimestru și cu 10,5% mai accentuate decât în perioada similară din 2019. 

Conform studiului, pandemia a afectat toate ramurile principale ale economiei, cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică indicând faptul că industrua a suferit cel mai mult, urmată de serviciile private. Cele mai importante scăderi au fost înregistrate în industria ospitalității și a turismului, respectiv în cazul serviciilor de artă, cultură și divertisment.

În contextul pandemiei, rata șomajului a urcat de la 3,7% în ianuarie până la 5,4% în iulie, creșterea șomajului fiind limitată de programele de sprijinire a ocupării. „Indicatorii cu o frecvență lunară sugerează că, după o scădere extrem de abruptă în aprilie, recuperarea a început să se contureze deja pe parcursul lunii mai, iar dinamica revenirii a devenit deosebit de puternică în iunie.

În perioada iulie-august, indicii de încredere economică ai antreprenorilor și indicii de mobilitate Google au arătat semne încurajatoare, deschizând calea către o creștere robustă în trimestrul al trei. Ulterior trimestrului trei, ne așteptăm ca ritmul revenirii să se încetinească semnificativ”, apreciază autorii analizei. 

Aceștia subliniază că mobilitatea populației a crescut semnificativ după trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, cele mai spectaculoase creșteri înregistrându-se în județele de pe litoral -  Constanța, cu un nivel al mobilității oscilând în intervalul (+64% / +125%) în ultimele două luni, respectiv Tulcea cu (+26% / +39%) în ultimele două luni, față de perioada anterioară pandemiei.

Există patru județe unde mobilitatea populației nu a revenit încă la nivelul perioadei anterioare pandemiei. Acestea se caracterizează printr-un sector puternic al serviciilor, unde munca la domiciliu și cumpărăturile online sunt semnificative: București (-10% față de perioada 15 februarie – 1 martie), Timiș (-3%), Cluj (-2%) și Iași (-1%).

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza