“Prețurile la apartamentele din Cluj au crescut și în pandemie, dar nu vor exploda”

“Prețurile la apartamentele din Cluj au crescut și în pandemie, dar nu vor exploda”

Românii interesați de cumpărarea de locuințe nu mai sunt dispuși să achiziționeze apartamente fără balcon sau la blocuri fără spațiu verzi, preferând să își ia teren de construcție de casă la sat, susține analistul financiar Irina Chițu, managing director al FinZoom.    

Aceasta nu consideră că este viabilă o majorare explozivă a prețului locuințelor, de 15%, după cum prognozează unii experți imobiliari. “La începutul anului 2020, înainte de pandemie, dezvoltatorii aveau aceleași îngrijorări – că s-au mărit prețurile la materiale de construcție, că a crescut costul cu forță de muncă și estimau ei că vor crește prețurile în 2020. A venit însă peste noi pandemia, care a schimbat nu numai cererea și oferta de locuințe, ci și nevoile consumatorilor și comportamentul acestora”. Prețul efectiv de tranzacționare este dat de cerere și ofertă, conform FinZoom.

“Degeaba cresc dezvoltatorii prețurile pe motiv că s-au scumpit materialele, că taxa pe valoarea adăugată la locuințele peste 92.000 de euro a rămas 19% și anul acesta (și nu a scăzut la 5%, conform legii 248/2020), dacă puterea de cumpărare a rămas aceeași sau a scăzut, ori dacă aceiași consumatori nu mai sunt interesați de un apartament fără balcon sau acces la spațiu verde. Dacă nu vor găsi cumpărători la acele prețuri crescute, dezvoltatorii vor fi nevoiți să-și reducă marja de profit și să vândă la prețul inițial, sau la cel negociat cu fiecare cumpărator".

Conform indicelui Imobiliare.ro , vânzătorii de apartamente (vechi și noi) au cerut luna trecută, în medie, 1.361 euro/mp, cu 0,7% mai puțin decât în decembrie 2020 și cu 1% mai mult decât acum un an. În București prețurile sunt mai mici cu 1% față de luna trecută și cu 3% față de anul trecut (1.412 euro/mp). În Cluj însă, au crescut prețurile la apartamente cu 7% față de anul trecut, ajungând la 1.850 euro/mp, aproape de maximul istoric înregistrat în aprilie 2020 (1.850 euro/mp). La fel și în Brașov, au crescut prețurile cu 6% față de anul trecut și 2% față de luna trecută (1.260 euro/mp).

Proprietățile ieftine la sat, luate în vizor

„Acum cumpărătorii se uită mai atent la calitatea spațiului de locuit, la acces la spațiul verde și sunt dispuși să aștepte să găsească acel spațiu ideal. Cei care investesc în imobiliare s-au trezit că nu mai au cui închiria spațiile, mai ales cele pentru birouri. După această pandemie sunt din ce în ce mai mulți care se uită către terenuri pentru construcție, către proprietăți ieftine la sat, sau care vând apartamentul în care locuiesc pentru unul mai aproape de pădure.

Cererea a crescut consistent în toamna-iarna lui 2020 fiindcă, pe lângă faptul că au scăzut costurile la creditele ipotecare și a fost dat startul programului Nouă Casă care permite cumpărarea de locuințe până la 140.000 de euro, oamenii nu au mai cheltuit pe alte lucruri în pandemie și economiile le-au direcționat către achiziție de imobiliare și îmbunătățirea spațiului de locuit.

Apoi s-au întors în pandemie mulți români din străinătate, care au preferat să investească banii într-o proprietate, apartament sau bucată de pământ. Deci nu mă aștept să crească prețurile exploziv. Vor fi zone mai căutate, unde vor rămâne constante prețurile sau vor crește ușor și zone mai puțîn căutate, unde vor scădea prețurile.

Important este să cântărești totul pe termen lung și să nu alergi să cumperi ceva repede, doar fiindcă dezvoltatorii estimează că vor crește prețurile, din cauza materialelor mai scumpe. Proprietăți scoase la vânzare vor fi permanent, important este să ai răbdare până o găsești pe cea dorită, la prețul pe care ți-l poți permite pe termen lung și până atunci”, spune Chițu.

Comenteaza