Prima firmă din Cluj respinsă din programul IMM Invest

Prima firmă din Cluj respinsă din programul IMM Invest

Good Food Restaurant (GFR), societate comercială cu un singur angajat, este prima din județul Cluj care a fost respinsă în cadrul noului program guvernamental de stimulare a economiei, demarat în pandemia de coronavirus.

Societatea are sediul în localitatea clujeană Finișel și are ca obiect de activitate restaurantele, dar și cultivarea cererealelor, asociat unic fiind Nicolae Alexandru Ghior. Firma înregistrată în 2018 avea anul trecut afaceri de 274.277 de lei și un profit net de 63.744 lei, conform platformei Termene.ro.  

Primele companii admise sau respinse pentru finanţare de bănci din programul IMM Invest au fost publicate, conform ZF. Marți, la ora 01:00, erau şase companii care au obţinut acord de finanţare de la băncile înscrise în program. Toate cele admise au activitate în zona de comerţ auto şi reparaţii auto.

Companiile care vor finanţare sunt Auto Best SRL (Dâmboviţa), cu 35 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 12,3 milioane de lei în 2018, Delcar (Braşov), afaceri de 63 de milioane, Eco-Car (Harghita), cu afaceri de 6,9 milioane, Scorpion Exim (Vrancea), cu afaceri de 31 de milioane, Primato (Alba), cu afaceri de 1,6 milioane, Aliat AMS (Mureş), cu afaceri de 25 de milioane.

Până la ora menţionată erau trei firme respinse de băncile din program: Good Food Restaurant (Cluj), Anuța I. Marian-Daiana (Olt), Proaudit Cont (Bucureşti).

Existau 41.021 de cereri unice pe platforma IMMInvest, dintre care 24.393 transmise la bancă, 24.139 necesitau clarificări, 3.981au fost preluate de Fondului Național pentru Garantarea Creditelor IMM pentru analiză, 60 erau revocate, 8.323 erau transmise FNGCIMM, 6 erau aprobate de bancă şi 3 erau respinse de bancă.

Programul permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza coronavirusului să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către FNGCIMM în numele și contul statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice.

Plafonul maxim de garantare alocat este de 15 miliarde de lei. În cadrul programului s-au înscris 22 de bănci finanțatoare care vor acorda credite pentru investiții de până la 10 milioane de lei, garantate de stat până la maxim 80%, durata finanțării fiind de până la 72 de luni. Rata dobânzii - Robor la trei luni +2%/an, este subvenționată 100% de la bugetul de stat.

Pentru IMM–urile care solicită credite pentru capital de lucru, finanțările pot ajunge până la 5 milioane, garantate până la 80% în cazul întreprinderilor mijlocii și până la 1 milion, cu garantare de maxim 90%, în cazul întreprinderilor mici și micro.

Durata finanțării pentru capital de lucru este de maxim 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 36 de luni, rată dobânzii fiind Robor la 3 luni +2,5 %/an. În cazul ambelor tipuri de credite, dobânda, costurile de acordare, monitorizare și administrare a garanțiilor acordate în numele și contul statului, vor fi suportate de la bugetul de stat, până la 31 decembrie, cu posibilitate de prelungire.

Comenteaza