Primăria a autorizat turnul de 25 de etaje din Mănăştur

Primăria a autorizat turnul de 25 de etaje din Mănăştur
Dezvoltatorii clujeni pregătesc suplimentarea stocului de birouri din cartiere, dar şi apartamente noi. Luna iunie marchează şi unul dintre recordurile anului în avizare.

Primăria Cluj-Napoca a eliberat 153 de autorizaţii în iunie, pentru toate tipurile de lucrări, inclusiv amplasări de staţii de telefonie mobilă, reabilitări termice şi case unifamiliale. Pe listă se află însă şi câteva proiecte de mari dimensiuni, unele deja în lucru în acest moment.

La câteva luni după ce proiectul turnului a revenit în actualitate cu solicitarea de avize, societatea Imperial Development Cluj (IDC) a primit autorizaţia de construire pentru imobilul multifuncţional de pe Calea Floreşti nr. 139. În aceste condiţii, proprietarii susţin că se pregătesc în următoarele două săptămâni de organizarea de şantier şi începerea săpăturilor. Cu cele 25 de etaje anunţate în planşe, clădirea ar conduce într-un top al regimului de înălţime între construcţiile lui 2012. Cât despre finanţare, aceasta este "în curs de pregătire", menţionează Radu Vlas, proprietar al terenului din cartierul Mănăştur pentru care a fost desenat imobilul. "Având în vedere că deja e destul de târziu, preconizăm că anul acesta se vor face doar săpăturile şi se va lucra la fundaţii", a completat Vlas.

Proiectul a fost reluat după ce anul trecut s-a schimbat proprietarul terenului unde a fost proiectat blocul cu funcţiuni mixte: apartamente, birouri, spaţii comerciale, apartamente în regim hotelier. "Mizăm mai ales pe apartamentele cu panoramă, de la etajele superioare", a menţionat Vlas. Clădire ar urma să aibă două niveluri de subsol, trei de demisol, parter şi 25 de etaje, investiţia a fost estimată la 10 milioane de euro, iar terenul deţinut de IDC în zona Nodului N din Mănăştur are 2.773 mp. În ceea ce priveşte controversele care au apărut la autorizare privind impactul pe care o clădire de asemenea dimensiuni îl va avea în zonă, proprietarii consideră că, de la acest punct, vecinii nu ar avea de ce să fie nemulţumiţi. "Am respectat toate cerinţele, am obţinut toate avizele necesare, s-au făcut planuri de însorire", a subliniat Vlas.

La începutul lunii iunie, Călin Buzoianu, directorul societăţii Felinvest, a obţinut autorizaţia pentru modificarea soluţiei constructive aprobată în 2008 pentru ansamblul de locuinţe, dotări şi servicii gândit pe terenul fostei fabrici de dulciuri Feleacul de pe strada H. Barbusse. În acest an, proiectul a fost parţial reconvertit şi a primit o componentă importantă de birouri care substituie o parte dintre locuinţele proiectate iniţial. Prima etapă a proiectului regândit pe fosta platformă de fabrică va fi predată în primul trimestru al anului viitor, potrivit investitorilor. Astfel, prima scară, cu birouri şi spaţii comerciale, va fi dată în folosinţă în februarie. Această primă fază presupune spaţii de 8.000 mp. Şantierul a repornit în această primăvară, în baza vechii autorizaţii, după ce a fost conservat mai bine de doi ani.

Un alt proiect din segmentul birouri a fost autorizat la începutul acestei veri: etajare şi amplasare de lift pentru o clădire a Electrosigma din zona str. Republicii. Proprietarii Sigma Business Center au în lucru supraetajarea cu un nivel a corpului de birouri de şapte etaje al ansamblului, după ce anul trecut au ridicat de la cinci la şase niveluri o altă aripă a construcţiei din Zorilor. Suplimentarea spaţiului de birouri din zona Republicii - Observatorului a fost determinată de necesităţile a două companii care deja se află pe lista de chiriaşi a Sigma: Sykes şi Evoline. Actuala etapă înseamnă suplimentarea cu 1.400 mp a spaţiilor de birouri, dar lucrările în derulare vizează şi reconstruirea zonei de faţadă dinspre restaurantul La Liga, precum şi mărirea ariei terasei şi a spaţiului de servicii.

Luna trecută, au primit avizele necesare pentru continuarea unui proiect rezidenţial dezvoltatorii de la Elite Grup, responsabilii ansamblului Bonjour din Bună Ziua, lansat în asociere cu Mao Imobiliare. Acesta (1.200 de apartamente în total Elite-Mao) ar fi trebuit să fie deja complet finalizat, conform planurilor anunţate înainte de criză. Deocamdată, Elite a realizat blocuri de 180 de apartamente şi tocmai a început lucrările pentru un al patrulea imobil ce va avea în jur de 80 de apartamente. "Am cerut reautorizarea pentru că am recompartimentat unele locuinţe", a menţionat Georgiana Man, director de marketing al societăţii imobiliare.

Etichete
Comenteaza