Primăria întoarce foaia cu reducerile pentru clădiri verzi

Primăria întoarce foaia cu reducerile pentru clădiri verzi
Administraţia locală din Cluj-Napoca a anunţat că va iniţia în curând o dezbatere publică pe tema acordării de scutiri de la impozit pentru imobilele ecologice.

Consilierii locali au amânat proiectul de hotărâre privind acordarea de reduceri de la impozitele şi taxele locale pentru clădirile verzi. Primarul Emil Boc a declarat că nu i se pare corect ca toţi cei care cosmetizează clădiri să fie incluşi în aceeaşi oală cu investitorii care fac de la zero o clădire verde.

Există mai multe tipuri de certificări pentru clădirile verzi (BREEAM, LEAD şi DGNB), fiecare cuprinzând anumite clase, în funcţie de tipul clădirii şi de investiţiile pe care proprietarii le fac. Elena Rastei, consultant în domeniul sustenabilităţii şi reprezentant al Romania Green Building Council (RoGBC) a cerut Consiliului Local să acorde scutiri doar pentru clădirile cerificate BREEAM, LEAD, DGNG la nivel superior. Ea a exemplificat că aceste certificări BREEAM acordate pentru clădirile deja construite pe primele clase se pot obţine foarte uşor, cu investiţii minime în imobile, contra a 2.700 de euro şi două săptămâni de aşteptare, aşa că n-ar fi corect ca acestea să beneficieze de aceleaşi scutiri la taxe şi la impozite precum cele cu certificări superioare. Boc a susţinut propunerea şi, mai mult, a precizat că nu poate acorda reduceri la impozite pentru cei care au dat cu mătura în faţa clădirii, iar acum aşteaptă ca primăria să le acorde facilităţi.


„Tot respectul pentru Amera Tower (clădirea verde deţinută de omul de afaceri Adam Ambrus, n. red.). Dar pentru altă clădire hotelieră din oraş, că despre aceasta e vorba, nu putem judeca la fel", a spus Boc. Edilul a menţionat că este vorba despre hotelul City Plaza, deţinut de omul de afaceri Sorin Dan. „Mi-e prieten, îl apreciez. Când va avea sistemul de cogenerare gândit în parteneriat cu EnergoBit, vom discuta, dar acum, când sunt implicaţi bani publici, trebuie să discutăm la concret. Liberty Park (parc tehnologic realizat în locul fostei fabrici Libertatea, deţinută de Sorin Dan, n. red.) este altceva, putem vorbi de o clădire verde. Nu putem să îi băgăm în aceeaşi oală pe cei care au dat cu mătura prin faţa clădirii, iar acum vin şi ne cer reduceri pentru că este verde clădirea. Trebuie să mergem pe calitate şi să acordăm scutiri doar pentru cele performante", a spus edilul.

Evaluatorul Adrian Pop a explicat că nu există normative sau standarde care să spună care clădire este mai ecologică decât alta şi că dezvoltatorii care au clădiri deja construite şi vor să le certifice ca imobile verzi nu trebuie dezavantajaţi. El a exemplificat că la Timişoara s-au acordat reduceri pentru toate clădirile cu certificări LEAD, BREEAM sau DGNB, indiferent de clasa de certificare. Alexandra Stoica, manager al DAS Engineering, companie specializată în lucrări de instalaţii, membră a RoGBC, dar şi expert pe certificările BREEAM, a susţine că „nu poţi să echivalezi clasele de certificări pentru clădirele noi şi pentru cele deja construite". Stoica a menţionat, pentru ZIUA de CLUJ, că City Platza are o certificare BREEAM de nivelul patru. „Deci sunt undeva la mijloc pe scara de clasificare (clădire verde). Mai sunt două niveluri peste acesta", a spus aceasta.

O parte dintre consilierii locali din PSD, PNL şi PDL s-au arătat nemulţumiţi de modul în care specialiştii prezenţi la şedinţă au explicat datele legate de certificările verzi. Claudia Anastase (PSD) şi Ovidiu Florian (PNL) s-au numărat printre cei care au semnalat că trebuie să se decidă exact pentru care clădiri ar trebuie aplicate deducerile la impozite. Ionica Pop (PDL) a cerut chiar ca la următoarele discuţii să se vorbească mai mult în limba română, având în vedere că specialiştii prezenţi au prezentat clasele de certificări în limba engleză. În urma incertitudinii stârnite, Boc a propus amânarea proiectului de hotărâre şi organizarea unei dezbateri publice. "Putem, în aprilie-mai, să intrăm cu un alt proiect de hotărâre, după clarificarea tuturor aspectelor. Noi vrem să mergem, însă, pe calitate şi să acordăm scutiri pentru clădirile cu adevărat performante energetic", a spus oficialul.

Edilul şef a anunţat că primăria va acorda reduceri de 50% la impozitele şi taxele locale pentru clădirile ecologice. Până acum, de această facilitate au beneficiat doar proprietarii Amera Tower, clădire verde, certificată LEAD. Pentru anul 2014 s-a estimat vor beneficia de această facilitate alte15 proprietari de clădiri certificate BREEAM, deducerea de la taxe şi impozite fiind estimată la peste 900.000 de lei. Consilierii locali au aprobat ieri doar scutiri de la impozite sub forma unor ajutoare de minimis pentru societăţile care activează în parcurile industriale. Cosmin Sîndean, manager al City Plaza şi participant la şedinţa CL, nu a dorit să comenteze propunerea primarului - aceea că hotelul pe care îl conduce nu ar trebui să primească scutiri de la impozit.

Comenteaza