Primii şomeri de la Nokia VIDEO

Primii şomeri de la Nokia VIDEO
Primele notificări pentru viitorii concediaţi de la fabrica de telefoane mobile Nokia au venit astăzi. Primii afectaţi sunt angajaţii pe perioadă determinată, cei închiriaţi de la două companii de recrutare cu care colaborează compania în Cluj-Napoca. Aceştia nu mai au loc de muncă, de marţi, şi nu de la sfârşitul anului, aşa cum promitea compania.

Câteva zeci de angajaţi au aflat în această dimineaţă că nu li prelungesc contractele încheiate pe perioadă determinată, de marţi, adică de la începutul lunii noiembrie. Este vorba de angajaţii companilor de recrutare Trenkwalder-Sobis şi Lugera&Makler.

"Compania este într-o situaţie foarte dificilă şi se pare că a început restructurarea încă din primăvară, când a închis diviziile de software. Acum urmează fabrica din Jucu, vor urma şi celelalte fabici pentru că e cert că fabricaţia se va muta în Asia. E o perioadă foarte dificilă pentru cei care şi-au pus speranţa în fabrica din Nokia. Mulţi credeau că au găsit un loc de muncă pentru a-şi asigura existenţa", a spus liderul de sindicat Valentin Ilcaş, pentru REALITATEA TV Cluj. El spune că cei care pleacă astăzi, cei cu contracte pe perioadă determinată, "vor primi salarii încă două luni, timp în care vor încerca să-şi găsească de lucru". El neagă însă că aceştia vor putea primi salarii compensatorii. "Nu sunt angajaţii Nokia, cei pentru care Nokia plăteşte salarii compensatorii. Ei nu-şi pot asuma riscuri pe care le are altă companie. Nu cred că vor fi alte salarii decât următoarele două, care sunt mai mult decât nimic", spune el.

Un angajat al Nokia citat de Mediafax a declarat că la 50 de muncitori care au ieşit, duminică dimineaţă, din schimb li s-a cerut să predea cheile de la dulapuri, halatele şi au fost anunţaţi că nu mai trebuie să vină la lucru. Angajaţii au mai fost anunţaţi că vor primi încă două luni salariu, în baza unui act adiţional.

"Am fost anuntaţi că angajaţii externi, care au contract pe perioadă determinată, vor fi concediaţi din 1 noiembrie", a declarat angajatul.

El a afirmat că în total este vorba despre 200 de persoane, din care 50 au fost anunţate  astăzi , iar cei 200 de angajaţi externi au fost informaţi că nu vor primi salarii compensatorii din partea Nokia, dar vor mai fi plătiţi încă două luni, pentru noiembrie şi decembrie, chiar dacă nu mai vin la lucru.

Conform aceleiaşi surse, în privinţa celorlalţi angajaţi ai Nokia, care rămân în fabrică până la finele anului, conducerea a anunţat că vor fi plătiţi dublu pe lunile octombrie şi noiembrie, iar despre plăţile compensatorii oamenii vor primi informaţii săptămâna viitoare.


Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Procedurile de închidere a fabricii se vor derula până la sfârşitul anului. Liderii celor două sindicate de la fabrica Nokia din Jucu, Valentin Ilcaş şi Cristian Copil, au început în urmă cu trei săptămâni negocieri cu conducerea Nokia România privind salariile compensatorii care vor fi acordate angajaţilor ce urmează să fie disponibilizaţi.

Comenteaza