Program naţional de investiţii de 4,9 miliarde de euro în infrastructură, aprobat astăzi de Guvern

Program naţional de investiţii de 4,9 miliarde de euro în infrastructură, aprobat astăzi de Guvern
Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, care stipulează derularea unor proiecte de infrastructură în valoare totală de aproape cinci miliarde de euro, a fost aprobat astăzi, prin Ordonanţă de Urgenţă, de Guvernul României.
Programul va fi derulat în perioada 2010-2015 şi va avea o finanţare multi-anuală.

O componentă a programului vizează finanţarea a peste 800 de proiecte rămase restante pe măsura de intervenţie 3.2.2., de modernizare a satului românesc, au transmis reprezentanţii Biroului de Presă al Guvernului României.

Alte elemente ale programului prevăd modernizarea a cel puţin 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi de interes local şi realizarea unor rute de legătură cu drumurile naţionale.

Totodată 1.500 de localităţi vor beneficia de staţii de epurare a apelor uzate, respectiv de alimentare cu apă şi de canalizare.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va aloca pentru cele trei subprograme peste de aproximativ 4 miliarde de euro.

Finanţarea se asigură din sume alocate anual, însă în primii 2 ani aceasta se va face de către executanţi, urmând ca din anul 2013 ministerul să înceapă să achite contravalaorea lucrărilor pe măsură ce ele sunt finalizate”, a precizat ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea.

O a doua componentă a programului, „Infrastructura în domeniul mediului”, vizează finanţarea a 50 de lucrări din domeniul prevenirii inundaţiilor, care vor beneficia de o finanţare de aproximativ 300 de milioane de euro şi peste 100 de lucrări de reparare şi modernizare a sistemelor de alimentare cu apă, care vor beneficia de finanţare de aproximativ 600 de milioane de euro, care vor fi plătiţi din fondul de Mediu.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului a fost adoptată în şedinţa de astăzi a Executivului.


Comenteaza