Proiectele noi de locuinţe: mici, dar mai multe

Proiectele noi de locuinţe: mici, dar mai multe
În prima jumătate a anului, numărul de proiecte rezidenţiale nou identificate în Cluj-Napoca a ajuns la 167, faţă de 103 în perioada similară din 2012, conform IBC Focus.

Cele mai multe au fost monitorizate în februarie - 39 (faţă de 16 în februarie 2012). Vârful de sezon s-a atins însă în iunie 2012, când au fost identificate 40 de proiecte noi, în vreme ce prima lună de vară a anului în curs a adus doar 25 de astfel de proiecte.

Dintre proiectele de locuinţe noi din acest an, 75 sunt în curs de construcţie şi nouă la nivel de intenţie, iar 61 se află în diverse faze de proiectare, potrivit bazei de date cu şantiere a companiei de consultanţă IBC Focus. La etapa de amenajare sunt alte 20 de şantiere şi doar două proiecte rezidenţiale noi au fost finalizate în prima jumătate a anului. Cele mai multe dintre ansamblurile de locuinţe sunt de mici dimensiuni (96), 56 fiind investiţii de nivel mediu şi doar 15 din cele 167 de mari dimensiuni. Cele mari proiecte din segmentul rezidenţial sunt amplasate în diverse cartiere ale municipiului, în Gheorgheni, în apropierea centrului, dar şi în noile extensii ale oraşului. O parte dintre ansamblurile de locuinţe sunt construite la pachet cu alte funcţiuni, cum ar fi birourile ori spaţiile comerciale.

„Clădirea de birouri si locuinţe cu nouă etaje a Napocamin şi Construcţii Napoca se află în construcţie pe Tăietura Turcului nr. 24. Un nou imobil de locuinţe în cadrul Vivacity Residence al Herce Construct se afla în luna iune în curs de proiectare. Ansamblul de birouri, comerţ şi locuinţe colective cu şapte etaje din zona intersecţiei str. Constanta - str. Ploieşti al Florisal e cu proiectul în lucru. Se mai află în şantier un ansamblu de 10 imobile cu două etaje în Mănăştur Sud-Făget, al Imotrust Arad. Cu şantier deschis se află şi imobilul de 10 etaje Riviera Residence al I&C Transilvania Construcţii, de pe Aleea Slănic (în vecinătatea Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor)", a menţionat Victor Ignat, project manager al IBC Focus.

În reşedinţa de judeţ, cel mai căutat cartier pentru achiziţii este Mărăşti, conform unui studiu al portalului Imobiliare.ro privind cele mai populare cartiere din Bucureşti şi din marile oraşe ale ţării, în funcţie de căutările efectuate de cumpărători. Următoarele cartiere căutate sunt Mănăştur, Gheorgheni, Zorilor, precum şi centrul municipiului. Gheorgheni şi Mărăşti se află pe primele locuri în topul preferinţelor manifestate de cumpărătorii interesaţi de o achiziţie în Cluj-Napoca, spun reprezentanţii companiei de consultanţă Coldwell Banker.

Statisticile aferente primelor trei luni ale anului arată scăderea interesului pentru construcţiile de locuinţe în judeţ. Astfel, în primul trimestru al anului, la nivelul judeţului au fost finalizate 475 de locuinţe, în vreme ce în acelaşi interval al anului precedent numărul acestora ajungea la 631, conform datelor transmise de Direcţia Regională de Statistică. În mediul rural diferenţa 2012/2013 este foarte mică: 323 de locuinţe terminate în T1 anul trecut şi 327 în acest an. Lucrurile se schimbă însă la indicatorii privind evoluţia sectorului rezidenţial din zona urbană: 308 locuinţe terminate în oraşele din judeţ în primul trimestru din 2012 şi doar 148 în primele luni ale anului în curs.

 

Comenteaza