Proiectul de bani europeni pentru şomerii de la Nokia, prezentat la Bruxelles VIDEO

Proiectul de bani europeni pentru şomerii de la Nokia, prezentat la Bruxelles VIDEO
Cei 2.000 de angajaţi ai Nokia, dar şi cei ai partenerilor fabricii de la Jucu, vor fi reintegraţi pe piaţa muncii cu bani europeni din Fondul pentru combaterea efectelor globalizării.

Proiectul, prin care Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Cluj Cluj doreşte să acceseze peste 6 milioane de euro, a fost prezentat, la Bruxelles, comisiei care gestionează acest fond, pentru a obţine consultanţă în domeniu.

AJOFM Cluj va depune acest proiect până cel târziu la finele acestui an. "Proiectul pe care noi vrem să-l scriem pe FEAG pentru nokia cred undeva costul pe persoană va ajunge la 2000 de euro deci sub media europeană", spune directorul AJOFM Cluj, Daniel Don.


Proiectul vizează acum circa 3.300 de persoane, e vorba de angajaţii Nokia Jucu, dar şi de angajaţii companiilor partenere.

19 state europene au apelat, până în prezent, la acest fond pentru a reintegra în muncă aproape o sută de mii de şomeri.

Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Procedurile de închidere a fabricii se vor derula până la sfârşitul anului.

Liderii celor două sindicate de la fabrica Nokia din Jucu, Valentin Ilcaş şi Cristian Copil, au început, în urmă cu o lună, negocieri cu conducerea Nokia România privind salariile compensatorii care vor fi acordate angajaţilor ce urmează să fie disponibilizaţi.

Reporter: Claudia Romitan
Imagine: Radu Zincă

Comenteaza