Proiectul Pelican, blocat în datorii

Proiectul Pelican, blocat în datorii
Clădirea de milioane de euro, anunţată ca spital universitar privat în 2011 de compania orădeană, e încă nefinalizată şi cu lucrările în şantier întrerupte de mai bine de un an.

Blocarea lucrărilor a fost cauzată de probleme financiare, iar investitorii ar avea chiar datorii la constructori pentru lucrări deja efectuate, potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ. Noul spital privat ar fi trebuit finalizat în vara anului 2012.

Lucrările pe şantierul proiectatului centru medical au fost oprite încă de la începutul anului trecut, iar constructorii de la Kesz nu şi-au încasat încă banii pentru o parte dintre lucrările deja efectuate, susţin sursele noastre. „Beneficiarul are datorii la antreprenor, care trebuie onorate pentru ca lucrările să fie reluate. Lucrările erau deja avansate, se lucrase şi la faţadă. Ar mai fi urmat partea de finisaje şi dotări. Constructorul aşteaptă încă banii şi e vorba de o sumă de ordinul a sute de mii de euro pentru lucrări executate", spun surse din piaţă. Contactat pentru a oferi informaţii privind stadiul şi perspectivele proiectului, Ovidiu Cacuci, director general al Pelican, a refuzat să dea declaraţii.

Proiectul a întâmpinat dificultăţi financiare încă din anii precedenţi. În 2012, Marius Adrian Maghiar, unul dintre oamenii de afaceri care controlează compania, explica, în Ziarul Financiar, că finalizarea proiectului a fost amânată pentru 2013, lucrările de construire a unităţii medicale fiind întârziate pe fondul depăşirii termenelor iniţiale de acordare a creditelor bancare, dar şi a faptului că oamenii de afaceri nu au mai găsit un alt investitor interesat să se alăture proiectului. Lucrările au fost întrerupte în urmă cu peste un an, au precizat reprezentanţii companiei de construcţii care a gestionat până la această fază lucrările de pe Calea Turzii.

„Lucrările sunt suspendate, dar mai multe detalii este în măsură să dea beneficiarul. Imobilul este închis şi nu se pune problema degradării sale. Mai sunt lucrări de efectuat. Lucrările au fost oprite în ianuarie 2013, dar au mai fost executate nişte lucrări de conservare la finalul anului trecut", a precizat, pentru ZIUA de CLUJ, Tünde Pal, reprezentantă a Kesz Cluj. Pelican, care opera deja o unitate în judeţul Bihor, a demarat în 2011 lucrările pentru noul proiect de la Cluj: un spital de opt etaje şi 330 de paturi. Conducerea a anunţat că lucrările ar trebui finalizate până în mai 2012, la care se adaugă două luni necesare dotărilor.

Unitatea de la Cluj, care urma să fie de patru ori mai mare decât cea din Oradea, ar avea nevoie de cel puţin 200 de medici, a anunţat conducerea Pelican. Centrul medical se află în construcţie pe terenul destinat iniţial unui centru de afaceri. Dezvoltatorul Globe Group a demarat, înainte de izbucnirea crizei imobiliare, procesul de avizare pentru un centru de afaceri, la aceeaşi adresă, obţinând şi autorizaţia de construire. Terenul de 10.000 mp, destinat proiectului de birouri, a fost vândut către Pelican, care a preluat proprietarea din vecinătatea unităţii de bricolaj BauMax şi i-a schimbat destinaţia: teren pentru noul spital.

Spitalul de la Cluj, parte a grupului Pelican, furnizor privat de servicii medicale din Oradea, avea nevoie de o investiţie de 50 de milioane de euro, potrivit estimărilor făcute la lansarea proiectului. Pelican Impex e controlată de mai multe persoane, printre care medicii Marius Maghiar şi Teodor Maghiar, fiii fostului rector al Universităţii din Oradea, Teodor Maghiar, toţi trei implicaţi într-o anchetă penală pentru emiterea de diplome false în urmă cu câţiva ani.

Un alt proiect privat de mari dimensiuni aflat în pregătire la Cluj a fost suspendat recent. Proprietarii clădirii de 22.000 mp ridicate de dezvoltatorul CBC Development Design dar nefinalizate în parcul industrial Tetarom I au renunţat la planurile de a amenaja un complex medical. Clădirea Global Plaza a fost construită cu destinaţia de centru de afaceri, dar în urmă cu trei ani proprietarii au anunţat că planurile au fost regândite şi că imobilul se va transforma în spital. La început de 2014, perspectivele s-au schimbat din nou, iar opţiunile valabile acum sunt reîntoarcerea la funcţiunea de clădire de birouri şi servicii sau vânzarea, investitorii considerând neinteresantă afacerea medicală.

Comenteaza